NaslovnicaBiHRegijaCijene nastav...

Cijene nastavljaju sa rastom: Evropski barel danas košta 50 dolara

Nakon što su 24. augusta cijene sirove nafte dostigle drastično niske cijene, iste su počele rasti već 25. ujutro.

Cijene su u petak dostigle visinu od 47 dolara na evropskom tržištu, a američki WTI koštao je oko 43 dolara. Toga je dana zabilježen najsnažniji rast cijena nafte u proteklih sedam godina u iznosu od 10 posto.

Cijene nafte na svjetskom tržištu i jutros nastavljaju sa rastom. Evropski Brent košta oko 50 dolara, a WTI je dostigao visinu iznad 45 dolara. Riječ je o rastu od 17 posto u 48 sati.

Svjetski eksperti smatraju kako je dramatični skok cijena nafte privremen te da će se vrlo brzo vratiti na stanje od prije sedam dana. Također, stručnjaci poput Tobiasa Reada iz SWR-a tvrde da uopće nije došlo do znatne promjene u ponudi i potražnji da bi cijene nastavile rasti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.