NaslovnicaBiHCijene blago ...

Cijene blago padaju – očekuje nas neizvjesna jesen

U našoj zemlji je nastavljen trend blagog pada cijena životnih namirnica i goriva. Nakon nekoliko poskupljenja, za građane je tako uslijedilo olakšanje. Ipak, stručnjaci pozivaju na oprez. Iako je vrhunac poskupljenja, kako se tvrdi, iza nas – očekuje nas neizvjesna jesen.

Višemjesečni uporni rast cijena goriva uslovio je enormno poskupljenje životnih namirnica. Dok su cijene gotovo svakodnevno bile sve više, novčanici građana bili su sve tanji. Teška i neizvjesna ekonomska situacija dodatno je oslabila loš životni standard. Ipak, posljednjih dana bilježimo pozitivniji trend. Pad cijena ugodno je iznenađenje, nakon rekordnih poskupljenja. Mnogo je razloga za pad inflacije i cijena. Uz povećanu proizvodnju nafte i smanjenje globalne potrošnje energenata, jedan potez stručnjaka je bio ključan.

“Jedan od najdjelotvornijih je rast kamatnih stopa Mi smo to isprobali u posljednjih 40 godina i u pravilu funkcioniše. Možda mogu oprezno reći da je najviši nivo cijena iza nas. Moguće je da će cijene energenata rasti u narednom periodu, kako se budemo približavali zimi, ali bismo globalno trebali imati smanjenje cijena”, navodi Adnan Muminović, vanjski ekonomski savjetnik u Uredu premijera FBiH.

A na malu ekonomiju poput naše reflektuju se sve globalne promjene, pa i one pozitivne. Litar goriva na pojedinim benzinskim pumpama košta manje od 3 marke, te je u odnosu na prošlu sedmicu jeftinije za 10 feninga. I na policama u trgovinama zabilježene su nove – niže cijene. Prije samo nekoliko dana, litar ulja koštao je gotovo 6 maraka, danas košta 5, a u pojedinim trgovinama i manje. Ovaj trend nije zaobišao ni cijene brašna, mesne proizvode, a piletina – koja je bilježila najveći rast cijena – danas košta čak nekoliko maraka manje. Posebno je to važno za bh. građane koji najveći dio primanja izdvajaju upravo za hranu.

Dok su pojedini građani zadovoljni, drugi su, pak, oprezni. Sudeći prema riječima stručnjaka, takav stav je opravdan. Visoke cijene mogle bi ponovo postati svakodnevica. Dok polako idemo prema zimi, u susret nam idu i mogući negativni trendovi.

“Može doći do novih poremećaja ukoliko EU uvede nove pakete sankcija Rusiji i dođe do daljnjeg pritiska na cijenu nafte koji bi mogao dovesti do novog poskupljenja i onda bismo se mogli vratiti na iste negativne trendove. To što privatni distributeri smanjuju cijene, odavno je zakašnjelo – mislim da su itekako ostavrili profit na odgođenom pojeftinjenju i ne treba ih naročito hvaliti”, poručuje ekonomski stručnjak Igor Gavran.

Mjesta za pohvalu nema ni za vladajuće. Na ukidanje akcize još se čeka. Iako je Dom naroda državnog parlamenta podržao ukidanje akzice na gorivo, posao nisu uradili do kraja. A, pitanje je i kada će – jer je sezona kolektivnih godišnjih odmora. Do tada, cijene diktiraju zalihe na svjetskom tržištu, a nerijetko i privatni distributeri.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.