ZanimljivostiReceptiChurrosi, slatki španski štapići

Churrosi, slatki španski štapići

Ako volite pržene poslastice, jednu definitivno morate probati – fini hrskavi churrosi, poznati i kao španski uštipci, poslužuju se sa čokoladnim umakom, te su pravo savršenstvo ukusa i mirisa.

Churrosi nisu omiljena poslastica samo u Španiji, nego u njima uživaju i u Francuskoj, Portugalu, Latinskoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, a u vrijeme praznika i u evropskim gradovima poput Amsterdama, Beča, Kopenhagena…

Legenda govori da su recept iz Kine donijeli Portugalci, a druga teorija je da su ih prvi izrađivali španski pastiri kao zamjenu za svježi hljeb.

Naime, prilično ih je jednostavno zamijesiti i pržiti na otvorenoj vatri.

Karakteristične brazde churrosa dobijaju se istiskivanjem tijesta kroz otvor churrere, slastičarske vrećice sa zvjezdastim otvorom. Churrosi se prže dok ne postanu hrskavi, a zatim posipaju šećerom.

Obično se prodaju u kafićima i barovima, ali i na ulici kao brzi zalogaji. Međutim, želite li u Španiji zaista uživati u churrosima, posjetite čokolaterije – tamo će vam uz svježe churrose poslužiti tamnu, gustu toplu čokoladu – kombinaciju uz koju se brojanje kalorija zaboravlja.

Postoje i specijalizovane prodavnice churrosa koje se u Španiji obično otvaraju u vrijeme praznika, a u Venecueli i Kolumbiji su to štandovi koji rade tokom cijele godine.

Varijacija churrosa je bezbroj – u Andaluziji su tanji, na Kubi ih pune voćem, u Brazilu čokoladom, u Argentini mliječnom karamelom, a u Sjedinjenim Američkim Državama ih posipaju šećerom i cimetom.

Želite li sami napraviti churrose, sve što vam treba su brašno, voda, šećer, margarin i malo soli za tijesto, te ulje za prženje.

RECEPT: SASTOJCI:

  • 3 jaja
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika šećera
  • pola šolje margarina
  • prstohvat soli
  • cimet i šećer za posipanje
  • ulje za prženje

PRIPREMA:

U šerpu sipajte vodu, margarin, šećer i so. Zagrijte sjesu do vrenja, a zatim smanjite vatru i dodajte brašno neprestano miješajući. Kratko prokuvajte na laganoj vatri, a zatim pustite da se ohladi desetak minuta te dodajte jedno po jedno jaje dobro miksajući.

Dobijeno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, te ga u obliku štapića istiskujte direktno u veću šerpu u kojoj ste prethodno zagrijali ulje.

Kratko pržite po četiri štapića odjednom, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i ponovite postupak dok ne iskoristite tijesto. Izvadite churrose na papirni ubrus, a zatim uvaljajte u smjesu cimeta i šećera.

Za potpuniji užitak, istopite čokoladu, te u nju umačite pripremljene churrose.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE