Svijet'Charlie Hebdo' karikaturom ismijao zemljotres u Turskoj i izazvao bijes

‘Charlie Hebdo’ karikaturom ismijao zemljotres u Turskoj i izazvao bijes

Francuski satirični časopis “Charlie Hebdo” izazvao je bijes karikaturom koju je objavio ismijavajući Tursku nakon što su zemlju pogodila dva razorna zemljotresa u ponedjeljak.

Karikatura na Twitteru, objavljena kao “ilustracija dana” prikazuje srušene i oštećene zgrade, preokrenuti automobil i brdo ruševina.

“Zemljotres u Turskoj”, pisalo je u gornjem desnom uglu karikature, a na dnu: “Nema potrebe za slanjem tenkova.”

 

Korisnici interneta su reagovali na karikaturu izražavajući svoju frustraciju i ljutnju.

“Charlie Hebdo” je francuski satirični časopis poznat i po svojim karikaturama koje vrijeđaju poslanika Muhammeda.

Francuski časopis izazvao je bijes novom karikaturom koja ismijava Tursku nakon što su zemlju u ponedjeljak pogodila dva zemljotresa.

Bosphorus Institute sa sjedištem u Parizu, koji radi na jačanju prijateljstva između Francuske i Turske, osudio je karikaturu nazivajući je “sramnom, patetičnom i jadnom”.

“Ova karikatura nije ništa drugo nego sramota”, rekao je Francois Burgat, politikolog iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE