Četvrti zaključaka Predsjedništvo SDA BiH o Visokom

SDA osuđuje paljenje Crkve Presvete Bogorodice u naselju Čekrčići u Visokom, kao i sve ovakve vandalske napade nad vjerskim objektima diljem BiH. Pozivamo policiju i pravosuđe u oba bh. entiteta da u svim ovakvim napadima reaguju hitno i odlučno, otkriju počinice i adekvatno ih sankcionišu.

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održana je danas u Sarajevu u kasnim poslijepodnevnim satima, a na dnevnom redu bila su pitanja vezana za aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te finaliziranje kandidatskih listi za predstojeće Opće izbore 2018.

Potpredsjednik SDA Safet Softić novinarima je uoči početka sjednice kazao da je Kadrovska komisija SDA ovih dana intenzivno radila, te da će se prijedlog koji je u vezi s formiranjem kandidatskih listiutvrđen naći na sjednici Predsjedništva Stranke.

Predsjedništvo SDA je na sjednici, u okviru razmatranja aktuelne političke situacije, donijelo šest zaključaka koje prenosimo u cijelosti:

1. Stranka demokratske akcije (SDA) odlučno će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine od strane entiteta RS koji je uzurpirao ingerencije državnih institucija potpisivanjem sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola. Nastavni planovi u bh. entitetu RS se moraju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona.

Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma, narušavajući suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet države BiH.

OHR mora odlučno reagovati i spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2. SDA pozdravlja usvajanje Zakona o izbornim jedinicama na vanrednom zasijedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Očekujemo hitno usvajanje ovog zakona i u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime će se omogućiti potpuna implementacija izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora.

Foto: K. S./Klix.ba

Foto: K. S./Klix.ba

3. SDA podržava usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata.

4. SDA osuđuje paljenje Crkve Presvete Bogorodice u naselju Čekrčići u Visokom, kao i sve ovakve vandalske napade nad vjerskim objektima diljem BiH. Pozivamo policiju i pravosuđe u oba bh. entiteta da u svim ovakvim napadima reaguju hitno i odlučno, otkriju počinice i adekvatno ih sankcionišu.

5. SDA poziva sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu da se registruju do previđenog roka 24. jula i da glasaju na predstojećim izborima. Naročito važnim smatramo da se registruju i oni čije je prebivalište na teritoriji entiteta RS i svojim glasovima ojačaju probosanski patriotski blok u Narodnoj skupštini entiteta RS.

6. SDA podržava rad pravosudnih organa BiH , a posebno procesuiranje počinilaca ratnih zločina. Ali, nedopustivo je da se tokom rada na ovim predmetima pokušava uspostaviti vještački balans u krivnji za zločine. Balansa nije bilo ni u činjenju zločina, pa ga ne može biti ni u kažnjavanju.

Današnja presuda ratnom rukovodstvu općine Hadžići je neprihvatljiv primjer takve prakse. Članovi ratnog rukovodstva općine Hadžići koji nisu ni optuženi za ubistva i silovanja, osuđeni su na isti broj godina zatvora kao i počinioci ratnih zločina silovanja i ubistva 250 Bošnjaka iz Hadžića.