Četvero prvopričesnika primilo je prvi put Tijelo Kristovo

PRVA PRIČEST U VISOKOM
Četvero prvopričesnika primilo je prvi put Tijelo Kristovo

„Današnja nedjelja, prva poslije Uskrsa, ima naziv Bijela nedjelja, a kod nas se ova nedjelja još zove Mali Uskrs. Kao da nam i ovi nazivi govore o onome što mi danas u ovoj našoj crkvi slavimo. Ovog jutra naša crkvica odiše posebnom atmosferom bjeline, proljetne čistoće i svjetla. Kao zajednica danas smo obdareni nečim posebnim.“ Ovim je riječima predvoditelj slavlja gvardijan fra Franjo Radman započeo Svetu misu u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure u Visokom 28. travnja 2019. u prijepodnevnim satima te nastavio: „Ušlo je danas u crkvu četvero djece koji će po prvi put postati dionici euharistijskog stola. S oltara će se po prvi put nahraniti božanskom hranom – Kristom. To je radost ovog dana. Svojim dječjim srcem i čistom dušom, koju su jučer još jednom očistili u sakramentu ispovijedi, žele nama reći kako bi svijet trebao biti bijel i čist – ne samo jedan sat i dan, nego uvijek. U ovom našem svijetu postoji i prebiva živi Krist.“

Četvero prvopričesnika, Deu Mišković, Lea Miškovića, Bojana Papića i Noela Petrovića, pripremao je postulant Bosne Srebrene Marjan Milanović, diplomirani teolog. Slavlju, koje je svojim sviranjem i pjevanjem obogatio tamburaški sastav Franjevačke klasične gimnazije, pridružila se također njihova vjeroučiteljica s. Tihoslava Bliznac. Župna ekspozitura u Visokom nema puno vjernika te ovakve prigode okupe cijelu zajednicu.

Na početku Svete mise prisutne, a posebno prvopričesnike pozdravila je Nela Adrić, prvopričesnica od prije dvije godine. „Isus je u moje srce toga dana donio ljubav. On me prati od tada svaki dan. Isus je sa mnom kad idem u školu. On je sa mnom kad provodim vrijeme sa svojom obitelji i svojim prijateljima. Isus se žalosti kad sam ja tužna. On se sa mnom raduje kad sam sretna. Isus me uči kako da budem dobra kći, sestra, učenica i prijateljica,“ kazala je Nela te novim prvopričesnicima poželjela da u svom životu osjete kako je imati takvog pratitelja i prijatelja.

Ovogodišnje prvopričesnike podržali su njihovi roditelji, rodbina i prijatelji. Dirnuti su bili slušajući njihove recitacije i molitve za sve one koji su ih pratili na dosadašnjem putu. Predvoditelj slavlja na kraju se posebno obratio roditeljima: „Danas ste stali iza svoje djece, ali u svakoj životnoj plemenitosti, ljubavi, darivanju, praštanju, budete ispred i budite im uzor. Nemojte se bojati naučiti od svoje djece duhovnost kojom oni raspolažu. U njihovo nam ime danas Isus govori. Pustite malene k meni, jer takvih je kraljevstvo nebesko. Ljepše pohvale o vašoj djeci nikada nitko neće moći izreći“, prenosi mrežna stranica fkg.edu.ba.

(kta)