NaslovnicaBiHČetiri scenar...

Četiri scenarija robije gdje će Mladić služiti kaznu

Ako Haški tribunal potvrdi presudu na doživotnu robiju koju je jučer izrekao Mladiću, pred krvnikom su četiri različita scenarija vezana za lokaciju na kojoj će služiti kaznu.

Slijedi žalba

Prema mišljenju Berke Zečevića, vojnog eksperta i svjedoka Haškog tužilaštva u predmetu protiv Radovana Karadžića, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina robije, Mladić će naredne dvije godine sigurno provesti zatvoru u Hagu.

– Mladić ima pravo na žalbu i vjerujem da će njegova odbrana to iskoristiti. To je ujedno i potvrda  da će Mladić u Hagu, u istom ovom zatvoru u kojem se nalazi, provesti najmanje dvije godine. Očekujem da toliko vremena prođe dok se završi žalbeni postupak i potvrdi prvostepena presuda – kaže Zečević za “Avaz”.

Kada smo mu spomenuli četiri moguća scenarija, Hag, Srbija, Rusija i Skandinavija, vezana za lokaciju na kojoj bi Mladić mogao služiti kaznu, Zečević se složio s nama da Srbija ne može izraziti želju da primi Mladića na služenje doživotne robije.

– Teško je u ovom trenutku govoriti koji je idealan scenarij od ta četiri pomenuta. Prvo, određena zemlja treba izraziti želju da primi Mladića na služenje doživotne robije. Srbija ne može izraziti želju, jer on ne može biti u zatvoru u bilo kojoj od država u kojoj se dogodio konflikt. Rusija može pravno-formalno izraziti želju, ali je najrealnije da to bude Skandinavija, iako je o tome još rano govoriti – priča Zečević.

Ovo su ta četiri scenarija:

SCENARIJ 1: Haška ćelija

Mladić je u ćeliji u Hagu proveo već šest godina. Kako nam je kazao Zečević, u haškoj ćeliji bit će još najmanje dvije. Još neki naši sagovornici, bliski Haškom tribunalu, su nam kazali da su male šanse da Mladić napusti Hag i nakon te dvije godine. U prilog toj tezi ide nekoliko činjenica, najprije to što se više od decenije krio od Haškog suda.

SCENARIJ 2: Skandinavija

U Švedskoj je u dva zatvora šest godina provela osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić. Nju je Haški tribunal u februaru 2003. osudio na 11 godina zatvora, a 15. septembra 2009. je odobrio prijevremeno puštanje na slobodu pošto su joj istekle dvije trećine kazne.

Plavšić je iz Haga prebačena u zatvor Hilsenberg, a pred kraj kazne je završila u zatvor u Štokholmu.

I švedski zakon joj je išao na ruku, jer prema njemu, zatvorenik može biti oslobođen zbog dobrog vladanja pošto odsluži najmanje dvije trećine kazne.

Tribunal joj je izašao i u susret zbog poznih godina, narušenog zdravlja, ali i činjenice da je zločin priznala.
Mladić ovaj uvjet ne ispunjava.

SCENARIJ 3: Rusija

Rusija je u martu ove godine zvanično obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj i medicinski tretman zločincu Mladiću. To je potvrdila šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova.

Navodno, Mladiću će u Rusiji biti osiguran smještaj, medicinski tretman i povratak u Hag, u skladu sa svim zahtjevima koje Tribunal odredi. Hag je, međutim, taj prijedlog odbacio – za sada.

SCENARIJ 4: Srbija  

Srbija i dalje pruža garancije za, navodno liječenje Mladića, u svojoj državi. Ministarica pravde Nela Kuburović  naglasila je da Vlada Srbije i dalje pruža garancije za liječenje u Srbiji, uz konstantaciju da garantiraju i da neće pobjeći.

Kako je i sam podvukao, Zečević za ovakve snove Mladića i svih ostalih zlikovaca, gotovo je pa nemoguće da budu ostvareni.

vijesti.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.