ZanimljivostiČetiri razloga zbog kojih vaši nokti mogu požutjeti

Četiri razloga zbog kojih vaši nokti mogu požutjeti

Ako ste uočili da su vam nokti požutjeli, možda mislite da će ih manikura spasiti. Ovu pojavu može uzrokovati nekoliko stvari, a ponekad će zahtijevati liječenje.

Dermatologinja Shereene Idriss za časopis Women’s Health popisala je četiri razloga zbog koji se to događa i kako se protiv toga boriti.

Nosite tamni lak za nokte

Nokti su porozni. Kada se na njih nanese lak, posebno tamni, pigment se može apsorbirati.

“Željezni oksidi u lakovima oksidiraju i rezultiraju privremenom bojom žute hrđa koja će s vremenom nestati”, kaže dr. Idriss.

Ako želite izbjeći žute mrlje na noktima, a preferirate tamne lakove, prije njihovog nanošenja nanesite temeljni lak prozirne boje.

Imate gljivice

Ako ste skloni koristiti javne tuševe, poput onih u teretani, veća je vjerojatnost da ćete dobiti gljivičnu infekciju noktiju.

“Atletsko stopalo može uzrokovati da nokti postanu žuto-zeleni i na kraju lomljivi poput krede. Ako sumnjate da je ovo uzrok problema, dr. Idriss preporučuje da razgovarate sa svojim dermatologom.

Pušač ste ili imate nedostatak vitamina

Iako je točan razlog nepoznat, žuti nokti obično se vide kod onih koji pate od kronične plućne bolesti ili slabog rada jetre, kao i kod dugogodišnjih pušača, budući da nokti dolaze u kontakt s duhanskim dimom.

“Nedostaci određenih vitamina, kao što su B12 i cink također mogu dovesti do promjene boje noktiju tokom vremena”, kaže liječnica.

Neko u vašoj porodici također ima žute nokte

“Ovo je iznimno rijetko i poznato je kao sindrom žutih noktiju. Počinje u srednjim godinama i povezuje se sa žutim noktima na rukama i nogama, oticanjem nogu i respiratornim problemima, kao što su kronične poteškoće s disanjem”, pojasnila je dr. Idriss.

Vaši nokti se u ovom slučaju mogu, ali i ne moraju vratiti u normalu jer su promjene uzrokovane genetskom mutacijom.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE