Postoji nekoliko načina na koje možete iskoristiti limunovu koru u svojoj ishrani:
Limunova kora može značajno unaprijediti ukus kolača, hljeba i peciva, dodajući im citrusnu svježinu. Za najbolje rezultate, kora se treba rendenati na sitno, a prilikom rendanja treba izbjegavati bijeli dio kore ispod žutog sloja jer on ima gorak ukus. Ova mala promjena može učiniti razliku u okusu vaših pečenih proizvoda.
Ulje sa ukusom limuna može biti fantastičan dodatak raznim jelima poput salata, tjestenina, grilovanog povrća ili ribe. Ovo ulje ne samo da poboljšava okus, već posjeduje i antiinflamatorna svojstva, te ima brojne koristi za srce.
Jedan od jednostavnijih načina za uživanje u limunovoj kori je pripremanje čaja. Kora se prokuha u vodi i dobija se aromatičan napitak koji možete piti topao ili hladan. Za dodatni okus, možete dodati listove đumbira ili nane, čime ćete pojačati blagi citrusni okus i dodatno unaprijediti zdravstvene koristi ovog čaja.
Limunova kora može biti savršen dodatak raznim supama. Osim što će poboljšati okus, ona pomaže u boljem varenju i jačanju imuniteta, što je posebno korisno u zimskim mjesecima kada je organizam podložniji prehladama i bolestima.
Uključivanjem limunove kore u vašu ishranu, možete uživati u svim njenim zdravstvenim prednostima, kao i obogatiti svoje obroke zdravim i ukusnim sastojkom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.