Često vam se događa da kupite banane i prije nego ih uspijete pojesti, one posmeđe i istruhnu? Međutim, postoji rješenje kojim ćete produžiti vijek bananama.
Banane trunu ako predugo stoje na sobnoj temperaturi ili ih pak stavite na balkon gdje su izložene velikim promjenama temperature.
Truljenju se može doskočiti jednostavnim trikom – tako da se banane zamotaju u prozirnu foliju i odlože u frižider.
Još je učinkovitije zamotati svaku bananu posebno zajedno s peteljkom, a time se produžuje njihov životni vijek za oko sedam dana.
Ako ne volite jesti hladne banane, jednostavno jednu izvadite ranije i ostavite na sobnoj temperaturi 20-ak minuta.
Ako ste bananu narezali, način da ostane svježa do dan i pol je umakanje u limunov sok, a to je dobro raditi i kod stavljanja banana u kolače kako ne bi posmeđile.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.