Čestitka premijera Ganića povodom 9. maja

GANIĆ: EU I NATO SU GARANT SIGURNOSTI I NAŠE BOLJE BUDUĆNOSTI

Premijer ZDK Mirza Ganić uputio je, u ime Vlade i u svoje lično ime, čestitku građanima BiH i ZDK povodom 9. maja, u kojoj se kaže:

„Za 9. maj vezani su značajni događaji u našoj daljoj i bližoj prošlosti, važni za sve Bosance i Hercegovce. Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija fašističke Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih života u Drugom svjetskom ratu, tako da 9. maj slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom.

U to ime, 9. maj se slavi i kao Dan Zlatnih ljiljana, najvećih sinova Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani domovine od agresije, ali, u sjećanje na žrtve logora, obilježava i kao Dan logoraša BiH.

Našu posebnu zahvalnost izražavamo posthumno odlikovanim i svim poginulim borcima koji su za svoju domovinu BiH dali živote, a njihovim porodicama izražavamo dužno poštovanje.

Na današnji dan 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, što se smatra početkom formiranja današnje Evropske unije, tako da je danas i Dan Evrope.

Stoga, svim građanima BiH i ZDK-a čestitam 9. maj u nadi da će duhovi fašističke ideologije i sile kojei danas prijete miru, suživotu i cjelovitosti BiH, doživjeti potpuni poraz, te da ćemo što prije postati dio Evropske unije i NATO-a, garanta naše sigurnosti i bolje budućnosti svih Bosanaca i Hercegovaca“, kaže se u čestitki premijera ZDK.

Press služba ZDK