Čestitka premijera Ganića povodom 9. maja: Antifašizam i evroatlantske integracije su jedini put ka stabilnosti i prosperitetu

ČESTITKA PREMIJERA GANIĆA POVODOM 9. MAJA: ANTIFAŠIZAM I EVROATLANTSKE INTEGRACIJE SU JEDINI PUT KA STABILNOSTI I PROSPERITETU

Premijer Mirza Ganić uputio je čestitku građanima povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana.

– Za ovaj dan se vezuju događaji iz dalje i bliže prošlosti koji su veoma važni za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Kapitulacijom fašističke Njemačke 9. maja 1945. godine slomljena je ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, zbog čega 9. maj slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom.

U to ime, 9. maj slavimo kao Dan Zlatnih ljiljana odajući počast najvećim sinovima Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, a mnogi su dali svoje živote braneći temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta.

Francuski državnik Robert Schuman 9. maja 1950 godine predstavio je prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, kojom su udareni temelji današnje Evropske unije, pa se ovaj dan slavi i kao Dan Evrope.

Antifašizam i evroatlantskeintegracije jedini su put ka prosperitetu, stabilnosti i sigurnijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Stoga, svim građanima čestitam 9. maj u nadi da će fašistička ideologija biti konačno potpuno poražena, a Bosna i Hercegovina postati dio Evropske unije i NATO-a, koji su garant naše perspektivnije budućnosti – kaže se u čestitki premijera Ganića.

Press služba ZDK