Ceste u BiH među najrizičnijim u Evropi

Smrtno stradalo 277 osoba

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine poginulo je 277 osoba, podaci su Automoto saveza u BiH.

Ova statistika svrstava našu zemlju među one sa najrizičnijim cestama u Evropi. Da li je krivac loša infrastruktura, neprilagođena brzina ili nešto treće?

Tri smrti za tri dana, saobraćajna je statistika u Bijeljini od prošle sedmice. Ovaj dio Bosne i Hercegovine zbog svog tranzitnog položaja spada među najrizičnije, a najčešći uzrok stradanja je neprilagođena brzina. Ne izostaju ni radarske kontrole pa je tako za 15 dana evidentirano blizu 1500 prekršaja, što je u prosjeku 100 dnevno.

“Najveća izmjerena brzina ovim sistemom zabilježena je 15.8. u mjestu Donji Zagoni gdje je eviodentirana brzina od 167 km/h”, kaže načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić.

Pored nepoštovanja pravila muče nas i druge stvari.

“Stepen motorizacije je davno prevazišao infrastrukturu. Ako uzmete Kanton Sarajevo – prije rata je ovdje bilo oko 65 hiljada, sada ima oko 140 hiljada vozila. Uporedite je li toliko infrastruktura napredovala”, upozorava sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević.

Oduzimanje vozila, pooštravanje kontrole, uz istovremeno poboljšavanje infrastrukture, Bosnu i Hercegovinu mogu spustiti na ovoj neslavnoj listi. Automobil jeste prevozno sredstvo, ali i opasno oružje kada njime upravljaju nesavjesni vozači.


(Vijesti.ba)