NaslovnicaZanimljivostiCERN otkio no...

CERN otkio novu česticu – pentaquark

Prvi put je otkrivena nova vrsta subatomske čestice, nazvane pentaquark, javila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

U priopćenju CERN-a se ističe da je do otkrića došao tim znanstvenika koji radi na jednom od četiri eksperimenata u Velikom hadronskom sudaraču (LHC).

Njihovi rezultati predstavljeni su u časopisu Physical Review Letters.

Nastanak obične materije

Postojanje pentaquarkova prvi put su spomenuli tijekom 1960-ih godina američki fizičari Murray Gell-Mann i George Zweig.

Gell-Mann, koji je originalno smislio riječ “quark”, dobio je Nobelovu nagradu 1969. godine.

Gay Wilkinson, glasnogovornik LHC tima, izjavio je da bi proučavanje pentaquarkova moglo pomoći znanstvenicima da bolje razumiju nastanak obične materije, protona i neutrona, od kojih smo svi sačinjeni.

“Ovo se čini kao vrlo značajno otkriće”, rekao je Anton Andronic, fizičar Helmoltz centra za istraživanje teških iona u Darmstadtu, u Njemačkoj.

“Ali, kao i svako otkriće, morat će biti potvrđeno nezavisnim mjerenjem”, naveo je on.

Sve dosadašnje najave o otkriću pentaquarkova bile su odbačene.

Veća brzina sudaranja

Pod uvjetom da bude verificirano, ovo bi bilo drugo veliko otkriće LHC-a, koji je okupio fizičare iz cijelog svijeta.

LHC se nalazi u tunelu dugom 27 kilometara ispod francusko-švicarske granice, nadomak Ženeve.

Nedavno je u njegovu nadogradnju uloženo 150 miliona dolara, tako da se sada atomi sudaraju po još većoj brzini (13 teraelektronvolti).

Iako CERN pokušava da se dokaže postojanje pentaquarkova opisivao kao “traženje sjenki u mraku”, znanstvenici koji su proveli istraživanje učinili su to pod upaljenim svjetlom i iz svih mogućih uglova.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.