NaslovnicaBiHČerkez: Uopšt...

Čerkez: Uopšte ne postoji dilema da li se treba cijepiti ili ne

“Nepovjerenje stanovništva u vakcinaciju je problem u cijelom svijetu posljednjih 10-ak godina”, istakla je prof.dr. Alemka Markotić, infektologinja, u ovosedmičnom izdanju dijaloške emisije Odgovorite ljudima posvećene korona virusu.

Kaže da je problem prisutan na dvije razine.

“Problem dezinformacije koji ide među opću populaciju koja ne mora nužno znati puno o cjepivu, o cijepljenju niti razumjeti i to je onda plodno tlo za širenje dezinformacija. Sa druge strane, tu su i kolege zdravstveni djelatnici koji također, barem pojedini, ne znaju dovoljno ili se nisu informirali i onda su i oni u dvojbi i tu imamo probleme. Dakle, ono što se cijelo vrijeme pokušava je edukacija edukatora zajedno sa medijima, sa kolegama iz struke. Što više informacija plasirati vrlo jednostavno, vrlo konkretno pokazati koje su sve opasnosti od same bolesti, a one su enormne – od teških hroničnih kasnije post covid poremećaja do smrtnog ishoda. Svi smo svjesni da je na ovim prostorima, u svim zemljama bila dosta visoka smrtnost. Sa druge strane su cjepiva koja za sada nisu pokazala nikakve ozbiljnije nuspojave, uključujući i alergijske reakcije. Iznimno je važno cijelo vrijeme pokušati na jednostavan način ljudima objašnjavati i odgovarati na njihova pitanja. Bilo bi sigurno puno bolje, iako smo svi opterećeni i poslom i raznim angažmanima vezanim uz ovu pandemiju, kad bi smo kao stručnjaci koji su uže usmjereni i na infektivne bolesti, imunologiju, imunološke reakcije i sve, kad bi smo i mi bili uključeniji na mrežama i pokušali ljudima, pogotovo mlađima, na taj način objasniti da nema nikakve opasnosti od sterilnosti kad primite cjepivo, međutim već ima dovoljno ozbiljnih radova koji su pokazali određene probleme i kod žena i kod muškaraca, oštećenja i urogenitalnog sustava i brojne druge poremećaje. Bitno je informacija, bitno je biti strpljivi, ne ići agresivno, ne omalovažavati ljude koji nisu dobili pravu informaciju nego pokušati razvijati dijalog, pokušati strpljivo učiti stanovništvo. To je osnova javnog zdravstva.”

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, dodaje da je potrebna viša upotreba društvenih mreža u korist nauke.

“Sa druge strane, moramo biti edukativni, moramo puno educirati, puno prenositi informacija. Mislim a je trenutno najbolji motiv svakog čovjeka da se vakciniše ako pogledamo broj vakcina koji je do sada dat i koji je apliciran i broj nuspojava, vidjećemo da je to toliko zanemarljivo da uopšte ne postoji nikakva dilema da li se treba cijepiti ili ne. Svjetski rezultati na terenu pokazuju učinkovitost cjepiva i to svakog od navedenih i pokazuju da je to jedini mogući način da zaustavimo covid i da izađemo iz ove situacije. Dakle, jako je loše gledati samo jednu zemlju. Uvijek gledate regionalno. Velika su putovanja, velike konekcije, rodbinske veze i sve što imamo. I što se više imunizira cijeli region to će svima biti bolje. Da je BiH u stiuaciji da ima vakcine sigurno bi postupila i kao Srbija i Hrvatska i drugim zemljama pomogla na taj način jer nam je cilj da imamo, ne državni, ne nacionalni imunitet, nego regionalni, širi imunitet i mogućnost da što veći broj ljudi primi ovu vakcinu. Nažalost, do sada je u BiH ušlo negdje oko 240.000 vakcina, oko 130.000 je već aplicirano. I očekivati je u narednom periodu, prema informacijama koje mi dobijamo, neke veće doze.”

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.