Čerkez saopštio mjere za predizborne skupove i utakmice

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, govoreći na pres-konferenciji Štaba o mjerama koje se u Federaciji BiH poduzimaju na suzbijanju zaraze koronavirusom, naveo je da su jučer dogovorene mjere o povećanju, sa pedeset na sedamdeset, broja posjetilaca koji mogu prisustvovati predstavama u kinima i pozorištima.

Sve odranije propisane higijensko-epidemiološke mjere su produžene na petnaest dana i pridržavanje tih mjera se podrazumijeva, a Čerkez napominje da je o povećanju broja gledalaca u pozorišnim i kino-salama odlučeno nakon procjene da za to postoje dobri uvjeti jer gledaoci, osim što nose zaštitne maske, ne razgovaraju međusobno tokom predstava.

Kad je riječ o predizbornoj kampanji, Čerkez je kazao da su svi politički akteri pozvani da ne održavaju velike skupove, a ako to i čine, broj prisutnih ne smije biti veći od 50 u zatvorenom prostoru, a na otvorenom, više od stotinu. I tu se podrazumijeva poštivanje svih drugih higijensko-epidemioloških mjera.

Na jučerašnjem sastanku Kriznog štaba data je saglasnost za održavanje utakmice Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska u Sarajevu u prisustvu gledalaca kojih na stadionu može biti maksimalno od hiljadu i osam stotina do dvije hiljade, uz poštivanje propisanih mjera. Svi koji budu na stadionu, morat će ostaviti svoje podatke.

Ukoliko nakon petnaest dana ne bude većih posljedica ovog događaja, eksperimentalnog u smislu prisustva gledalaca na tribinama, uslijedit će razgovori vezani za Premijer ligu i ostale utakmice, napomenuo je Čerkez.

On je uime Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva pozdravio održavanje Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona posvećene COVID-u te dodao da su ministarstva unutrašnjih poslova gotovo svih kantona, osim Srednjobosanskog i Tuzlanskog, dostavila Štabu njihove izvještaje o provedenim aktivnostima vezanim za borbu protiv koronavirusa, kao i da su iz Posavskog i Sarajevskog kantona te od Federalne uprave inspekcija stigli izvještaji iz kojih je vidljivo da su te institucije značajno doprinijele kontroli provođenja propisanih mjera, što je sve skupa ishodilo manjim širenjem zaraze.

Ipak, po Čerkezovim riječima, epidemija je i dalje izazov, posebno što su nastupili jesen i nova školska godina. Za sredinu mjeseca je najavio razgovore o situaciji u obrazovnom sektoru iako je dosadašnji tok školske godine pokazao da nema značajnijih negativnih posljedica.

Čerkez je naglasio da propisane higijensko-epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi te zahvalio stanovništvu, policiji i inspekciji zbog čijeg ukupnog učinka ‘možemo biti zadovoljni poduzetim mjerama’.

Upitan za liječenje krvnom plazmom, Čerkez je odgovorio da su Zavod za transfuzijsku medicinu i klinička bolnica u Mostaru inicirali prikupljanje plazme i samo liječenje tom metodom, kao i da će Federacija u narednom periodu pokrenuti ovaj proces, ali i da je za rezultate potrebno prilično vremena, kao i da primjeri iz svijeta pokazuju da dobar ishod ne treba pripisivati samo učinku plazme budući da je to jedna od suportivnih metoda, uz druge potrebne tretmane.


Musa: Dolazimo u sezonu kada je važno pridržavati se preventivnih mjera


 Na području Federacije BiH dosad je testirano 160.383 uzorka, a potvrđenih je ukupno 18.189 slučajeva Covida-19, što čini incidencu od 830 slučajeva na sto hiljada stanovnika – izjavio je danas na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Zaključno sa 2. oktobrom, prema njegovim riječima, umrlo je od posljedica bolesti 536 osoba, što čini smrtnost od 24,5 slučajeva na sto hiljada stanovnika.

– Prema podacima koji su pristigli do 2. oktobra, dnevni prosjek u zadnjem sedmodnevnom razdoblju iznosi 130 slučajeva dnevno i primjetimo da je zapravo ovaj broj niži, odnosno da je sedmodnevna incidenca niža u odnosu na prehodno izvještajno razdoblje. Sedmodnevna incidenca na sto hiljada stanovnika iznosi 40,9 slučajeva, znači u zadnjih sedam dana prijavljeno je 895 slučajeva Covid-19 na području FBiH – kazao je Musa.

Analizirali su dobne skupine, te strukturu oboljevanja u septembru uzimajući u obzir da je bio početak školske godine, a sa namjerom da se sagleda kakav je udio predškolske i školske djece u ukupnom oboljevanju. 

– On iznosi (predškolska i školska djeca) 6,3 posto i ovaj udio se nije promijenio u odnosu na prehodna izvještavanja. Ponovo najviše oboljeva radno aktivno stanovništvo, dok osobe preko 65 godina čine 16 posto među oboljelim u septembru – naveo je Musa.

Što se tiče kratanja bolesti, posmatrano po kantonima u zadnjih sedam dana, ponovo u tri kantona je zabilježena incidenca preko 50 slučajeva na sto hiljada stanovnika i to su Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10, mada incidenca pokazuje trend opadanja. Među kantonima gdje je zabilježan blagi porast incidence jesu Posavski i Zaničko-dobojski kanton.

Musa je podsjetio na način prenosa bolesti Covid-19 – kapljičnim putem, kontaktom i aerosolom. 

-Dolazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera koje zapravo promoviramo intenzivno zadnjih sedam mjeseci, fizička distanca, nošenje maski, dezinfekcija ruku i što je važno, ograničiti kontakt u okruženjima gdje je prenos najvjerovatniji a to su zatvoreni, slabo ventilirani prostori.. – dodao je Musa. 

Iskustvo pokazuje da, dodao je, kada dođe do porasta broja slučajava, ono se dešava među mlađom populacijom, međutim kasnije prijeti opasnost da se širi preko dobnih skupina.

-Iako se virus kontinuirano mijenja ne možemo govoriti da je smanjen njegov prenos ili težina bolesti koju izaziva – kazao je Musa.

– Na području Federacije planirana je nabavka oko 50.000 doza vakcine protiv gripe i to je ono što ide kroz javne nabavke. Nabavka vakcine protiv gripe na području Federacije BiH je decentralizirana, pa učestvuju i kantonalni fondovi zdravstvenog osiguranja. Zavod za javno zdravstvo ove godine učestvuje sa programom namijenjenim cjepljenju zdravstvenih radnika gdje je naručeno dodatnih 10.000 doza – naveo je Musa.

Dodaje da je ove godine širom svijeta povećana potražnja za vakcinom protiv gripe. Ranijih godina potražnja za vakcinama protiv gripe je bila niža i nije prelazila 30 hiljada za područje FBiH, a za cijelu BiH je bila oko 50, odnosno 60 hiljada doza.

– U redovnom smo kontaktu sa dobavljačima i imamo informacije da je to novembar. Prošle godine vakcina je distribuirana u prvoj sedmici novembra – dodao je Musa.(FENA)