ZanimljivostiCentar grada između 1928. i 1932.godine

Centar grada između 1928. i 1932.godine

Koliko Visočana zna da je ovo snimak centra našeg grada?! Kasina (u pvom planu): kafana, sastajalište intelektualaca, čitaonica, vježbaonica u jednom dijelu. Godine 1932. je porušena i na njenom mjestu je izgrađen Sokolski dom (sada zgrada Partizana). Na lijevoj strani (ne vidi se) je sadašnja zgrada Općine (nekada je to bio Srez, Sud i zatvor). Ispred je stub za električnu struju, svjedok da snimak nije stariji od 1928. godine. Inače, ovo je rijetka fotografija u boji sa motivima Visokog, a iz ovog vremena. U pozadini je Vatrogasni dom (spremište), porušen., također 1932. za potrebe izgradnje Sokolskog doma.

Zdenko Antović/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE