Čelnici Zavičajnog muzeja posjetili Tunel “Ravne 3”

ČELNICIMA ZAVIČAJNOG MUZEJA VISOKO PREZENTIRANA NOVA OTKRIĆA U TUNELIMA „RAVNE 3“

V.d direktorice Zavičajnog muzeja Visoko Mubera Pulo i predsjednik UO Senad J.Hodović posjetili su u ponedjeljak 7.oktobra Tunele „Ravne 3“, a razlog su nova otkrića, ali i obilazak radova koji se trenutno izvode u pomenutom dijelu Kompleksa Ravne.

– S obzirom na saradnju Fondacije i Zavičajnog muzeja, kao i zajedničke dozvole po Ugovoru koju imamo, danas su nas posjetili čelnici Zavičajnog muzeja iz Visokog, a razlog su naša nova otkrića u tunelima „Ravne 3“ koja smo imali prethodnih dana, a tu prije svega mislim na otkriće suhozida, koji se po zakonima računa kao struktura i oni su tu bili s nama da usaglasimo daljne korake, zbog prevencije, ali i konzervacije samog suhozida. – kazala nam je arheolog Fondacije, Amna Agić.

Goste iz Zavičajnog muzeja dočekao je direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić, koji je zajedno sa svojim saradnicima, Amnom Agić i Richardom Hoyleom, upriličio kratko predstavljanje novih otkrića, te goste informisao o budućim planiranim radovima na ovom lokalitetu.

– Gostima smo pored otkrića suhozida pokazali i sve ono što smo uradili tokom ove sezone, a imali smo i kratku prezentaciju, iako su oni poprilično upućeni u sva dešavanja, s obzirom na odličnu saradnju koju imaju Fondacija i Zavičajni muzej Visoko. – istaknula je Agić.

DIREKTORICA ZAVIČAJNOG MUZEJA VISOKO MUBERA PULO POSJETILA TUNELE „RAVNE 3“

Odlična saradnja između Fondacije i Zavičajnog muzeja Visoko, koja traje već dugi niz godina, a koja je u posljednje vrijeme sve kvalitetnija, rezultirala je i posjetom v.d.direktorice Zavičajnog muzeja Visoko, Mubere Pulo, lokalitetu novootkrivenih tunela „Ravne 3“.

– Ovo je samo nastavak odlične saradnje, imamo Ugovor između naše dvije institucije u kojem Fondacija u slučaju da naiđe na arheološke artifakte treba da obavijesti Zavičajni muzej, kako bismo mi izašli na teren, dokumentovali pronađeno, te poduzimali zajedničke korake. Mi smo tu kao institucija koja prati rad Fondacije kada je u pitanju arheologija. Ono što želim istaknuti kada su u pitanju konkretno danas pokazani nalazi, jeste da smo iznenađeni i radi se o veoma važnim otkrićima, iako smo mi i očekivali da će se ovdje doći do značajnih otkrića, a i to je bio jedan od razloga zašto smo se kao institucija uključili u istraživanja u tunelima u Kompleksu Ravne. – kazala nam je direktorica Mubera Pulo.

Ona je na kraju posebno naglasila sve bolju saradnju koju imaju Zavičajni muzej i Fondacija, a kao rezultat te saradnje dolaze i brojna otkrića koja su službeno dokumentovana i koja se predstavljaju javnosti.

– Posebno bih istaknula kako je dolaskom arheologinje Amne Agić naša saradnja još i više poboljšana, osjeti se jako dobra volja za saradnju s nama, izvještava nas o svim značajnim dešavanjima, donosi nam nalaze, prihvata naše sugestije i konstruktivne prijedloge, što je zaista još jedan korak više u našim odnosima koje imamo. Na kraju, bitno je napomenuti kako ćemo i za otkriće suhozida poduzeti odgovarajuće korake kako bismo istražili kompletan nalaz, a naravno uradili i zaštitu. – istaknula je Pulo.

PROFESOR SENAD J.HODOVIĆ PONOVO U POSJETI I OBILASKU TUNELA „RAVNE 3“

U posjeti tunelima „Ravne 3“ u ponedjeljak 7.oktobra boravio je predsjednik UO Zavičajnog muzeja Visoko, prof.Senad J.Hodović, zajedno sa v.d.direktorice ove ustanove Muberom Pulo. Razlog posjete su nova otkrića u pomenutim tunelima, a ovo je Hodoviću bila treća posjeta ovim lokalitetima u posljednje vrijeme.

– U posljednje dvije sedmice, a nakon dužeg vremena, u nekoliko navrata sam imao priliku obići ove lokalitete, tačnije novootkrivene tunele „Ravne 3“. Radi se o doista interesantnom lokalitetu koji nudi određene dileme, konfuzije, pitanja, ali i dokaze, koje pokrepljuju artifakti koji su pronađeni u ovom prostoru i koji dokazuju prisustvo ljudi u ovim tunelima. Datiranje je u toku, a prema svemu do sada pronađenom, i prema onome što imamo, čini se da se radi o zaista dugom vremenskom periodu koji je u pitanju, odnosno da artifakti potiču iz jednog dalekog perioda. – kazao nam je Hodović.

On je i ovaj posjet i obilazak iskoristio da još jednom pohvali profesionalan i sistematski rad koji provode uposlenici i stručni saradnici Fondacije, zajedno s volonterima.

– Ono što je najbitnije, radi se sistematski, uz pomoć i nadzor arheologa i geologa, a osim toga vaćno je pomenuti da su i volonteri koji su uključeni u istraživanja iz struka koje su bliske historiji, geologiji, antropologiji i arheologiji, što daje jedan kvalitet više i mislim da je ovo jedan od onih projekata koji zadovoljavaju i stručnu i naučnu stranu istraživanja. – kazao je profesor Hodović.

Semir Osmanagich