NaslovnicaSportNogometČelik ulazi u...

Čelik ulazi u pravnu bitku sa zeničkom Gradskom upravom

U Zenici slučaj bez presedana. Nogometni klub Čelik i zvanično ulazi u pravnu bitku s Gradskom upravom.

Razlog za ovaj potez Uprave kluba je jednogodišnja trakavica u vezi sa nepoštivanjem potpisanog sporazuma po kojem od Grada zenički klub potražuje više od 230 hiljada maraka. Pripremno ročište na Općinskom sudu u Zenici zakazano je za danas.

Novčana sredstva oprihodovana od zakupa svih poslovnih prostora na stadionu Bilino polje, Grad Zenica prenosit će na račun Omladinske škole NK Čelik. Sporna je to stavka u sporazumu koji je posljednjih dana izborne kampanje pred lokalne izbore potpisao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović s Upravom kluba.

“Nepoštivanjem druge stavke klub je oštećen na današnji dan za 222.117,60 KM glavnice, te 12.420,63 KM kamata”, naveo je Emir Čerim, v. d. direktora NK Čelik Zenica.

Kako se više od godinu dana stavka nije izvršavala, Gradsko vijeće Zenice odlučilo je da se iz budžeta na ime sporazuma klubu transferira 204.000 maraka. Činilo se kao rješenje, no Kasumović i za to ima probleme. Pravda to optužnicom Kantonalnog tužilaštva protiv devet osoba iz rukovodstva kluba koje se sumnjiči za zlopotrebu položaja i ovlasti u periodu 2005-2016. godina.

“Ja to ne smijem uraditi niti ću uraditi. Morate promijeniti odluku ili da uplatim NK Čeliku, jer tamo govorite za NK Čelik, a uplati na ovo. Tamo mi dajete lažni račun preko kojeg dižu keš i radi toga je ovo suđenje”, rekao je Kasumović.

Iz kluba odgovaraju – radi se o dugogodišnjoj praksi te da je u potpisanom sporazumu, na koji su saglasnost dali i pravni stručnjaci Gradske uprave, jasno navedeno da se radi preko računa Škole nogometa.

“Nogometni klub Čelik sve svoje tekuće obaveze po osnovu poreza doprinosa, PDV-a plaća isključivo sa škole nogometa. Zašto su institucije pristale na to – zato što je to jedini način da nešto naplate”, objašnjava Tarik Hadžimahmutović, pravni zastupnik NK Čelik Zenica.

Neizvršavanje sporne stavke bio je povod i za proteste navijača i građana u junu prošle godine te za tužbu Nogometnog kluba Čelik prema Gradskoj upravi.

“U cijelom toku postupka postoji mogućnost nagodbe. Ako dođe neka ponuda mi ćemo je svakako razmotriti. Međutim, nisam optimist”, dodaje Hadžimahmutović.

Odgovor na pitanje u vezi sa neizvršavanjem obaveze iz potpisanog sporazuma koje smo zvaničnim putem u maju prošle godine postavili Gradskoj upravi nismo dobili. Ono što javnost nije uspjela do sada saznati bit će jasno po okončanju spora na Općinskom sudu u Zenici koji sportski kolektiv, očito, mora voditi s vlastitim gradom.

federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.