NaslovnicaBiHČavara predlo...

Čavara predložio imena sudaca, potpredsjednici tvrde: Nastavak blokade

Nakon skoro četiri godine blokade, američkih sankcija i pisma visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predložio je imena za sudije Ustavnog suda FBiH, no blokada će, izvjesno je, potrajati. Procedura imenovanja biće okončana nakon potvrde u Domu naroda Federalnog parlamenta, ali i saglasnosti potpredsjednika Federacije koji tvrde da je riječ o jednostranoj odluci Marinka Čavare s ciljem skidanja vlastite odgovornosti za višegodišnju blokadu rada Ustavnog suda Federacije BiH.

“Pokušavao je u medijskom prostoru da pojasni da je on gospodar svemira, on to nije”, izjavio je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH (DF).

Pa je u tri minute i pod zastavom druge države Čavara završio ono što je blokirao godinama. Ajša Sofitć, Mirko Milićević, Branimir Orašanin i Dubravko Čampara Čavarin su izbor za sudije Ustavnog suda Federacije BiH. Nakon spornih intervjua koje je samoinicijativno provodio, ova četiri kanidata, kažu, ispunjavaju uvjete te da mu nije jasna hajka koju su vodili njegovi potpredsjednici i dalje tvrdeći da ništa nije blokirao.

“Puno je neistina u javnom prostoru po pitanju Ustavnog suda FBiH i imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH. Stalno se pokušava optužiti predsjednik Federacije BiH da nešto blokira. Ja da sam htio nešto blokirati, iskoristio bih ustavnu obavezu da raspustim Parlament Federacije BiH u januaru ove godine. Ali nisam to uradio iz razloga da Federacija mora funkcionirati”, rekao je Čavara.

Ova imena nisu rezultat konsultacija s potpredsjednicima Federacije BiH – tvrdnje su Melike Mahmutbegovic i Milana Dunovića, bez čije saglasnosti imenovanje ne može ići na Dom naroda Federacije BiH. Cilj je, kažu, daljnja blokada jer je predložio imena da ne bi dobio saglasnost i time prebacio krivicu na njih dvoje.

“Rekao je danas da dosad nisu postojali uvjeti za imenovanje, a sada postoje. Rekao bih da jedini uvjet za imenovanje koji nije postojao je politička volja HDZ-a i njega lično, a sada postoji volja da prebaci odgovornost na potpredsjednike. Ako je kolega očekivao da dobije potpis u tri minute dok traje pres, a da tri godine ignoriše proces imenovanja, mislim da onda ne treba građanima BiH pojašnjavati njegove namjere”, kazao je Dunović.

“On bi najviše volio da ne postoje potpredsjednici i niko osim predsjednika FBiH”, ocijenila je Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH (SDA).

Čavara se oglušio na njihove dopise iz 2019. i 2021. godine s listom kandidata te je imenovao samo jednog od predloženih – Branimira Orašanina. Na konsultacije s kolegama neće, a interesantno je da su njegov izbor, između ostalih, Ajša Softić, supruga potpredsjednika SDA Safeta Softića, te državni tužilac Dubravko Čampara, inače brat Aljoše Čampare, bivšeg SDA-ovca.

“Očekujem potporu i od potpredsjednika i od Doma naroda”, poručio je Čavara.

Predsjedništvo Federacije BiH ovako se vrti u krug. Jer sve i da Dunović i Mahmutbegović daju saglasnost na Čavarinu listu, proces imenovanja ide pred delegate Federalnog doma naroda.

Većinu niko nema, a svi imaju mogućnost pozivanja na vitalni nacionalni interes o kojem bez popunjenog Ustavnog suda Federacije nema ko da odlučuje.

Osim toga, vremena nema. Ubrzo su izbori, pa je pitanje koji bi sastav doma naroda i odlucivao. To sigurno neće bit aktualni, a ako novog saziva ne bude do 14. januara Ustavni sud će, zbog odlaska u penziju, ostati i bez petog od ukupno devet sudija, čime prestaje kvorum za rad ove institucije.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.