NaslovnicaBiHPolitikaČavara: Očeku...

Čavara: Očekujem da će Kolegij Vlade prevladati različite stavove

Potvrdio je to Čavara nakon sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, koji se ni danas nisu uspjeli dogovoriti u vezi daljnjeg funkcioniranja vlasti u Federaciji BiH.

Tom prilikom, Čavara je svim učesnicima sugerisao da moraju biti spremni za kompromis i to „ne gledajući ko je kome šef i ko kome može narediti“.

– Puno se toga iskristalizira bez obzira što nakon sastanka iziđemo sa zaključcima koji baš puno ne ohrabruju. Osjećam da smo danas napravili jedan veliki napredak i čak ponudili rješenja određenih problema te da ćemo doći do toga u narednih desetak dana. Nadam se da će se steći uvjeti za zakazivanje sjednica Vlade i oba doma Federalnog parlamenta – rekao je Čavara.

Odgovarajući do kojih je to konkretno promjena došlo i približavanja stavova izrazio je mišljenje da su otklonjeni problemi oko imenovanja novog saziva Neovisnog odbora, koji je nadležan za imenovanje direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije.

– Mislim da se kod prvog zasjedanja može doći do imenovanja Neovisnog odbora odnosno da se neki način uvede zakoniti nadzor nad funkcioniranjem Federalne uprave policije. Znamo da tamo imamo problem da osoba koja obnaša tu dužnost nije na tom mjestu sukladno zakonskoj regulativi nego po nekim čudnim odlukama suda, držanjem u ladici nekih presuda itd. Bez Neovisnog odbora teško možemo započeti bilo kakvu drugu proceduru. S druge strane, imamo osobu koja je prije godinu i po dana po svim zakonskim normama trebala biti u mirovini – konstatovao je Čavara.

Osim navedenog imenovanja naglasio je da su se razgovori vodili u vezi situacije u Razvojnoj banci navodeći da predsjednik Skupštine Razvojne banke odnosno premijer Federacije Fadil Novalić insisitira na tome da dobije neke materijale od Nadzornog odbora.

– Čini mi se da će i to biti riješeno – istakao je Čavara.

Također, osvrnuo se na činjenicu da je federalni premijer posljednju sjednicu Vlade prekinuo zbog imenovanja direktora Porezne uprave FBiH.

– Moram javno reći da je Vlada napravila grešku jer su raspisali natječaj i vodili proceduru kao da se radi o rukovodećem državnom službeniku. To nije jer je u ovom slučaju sud Midhatu Arifoviću presudio da to nije državni službenik. Po Zakonu o Poreznoj upravi federalna ministrica finansija predlaže izbor direktora i zamjenika Porezne uprave direktno Vladi i da ih ona imenuje – rekao je Čavara.

Iako “ne vidi čemu vodi insistiranje da direktor Porezne uprave bude Šerif Isović” Čavara kaže da “nije niko protiv toga da direktor bude Isović samo da se procedura, koja je propisana, provede sukladno zakonu”.

Do narednog sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, koji je zakazan za sedam dana, Čavara je poručio da se u Vladi i oba doma Parlamenta trebaju intenzivirati razgovori kako bi se osigurao normalan rad tih institucija.

vijesti.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.