Svaka zemlja koja se bavi pivarstvom obavezno gaji hmelj. Etarsko ulje iz ove biljke pivu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći bjelančevine ječmenog slada.
Predstavnici tradicionalne medicine ističu da je hmelj dobar i kao sedativ, jer smiruje nerve. Kod osoba koje nemaju apetit i teško vare hranu koristi se i u vidu infuzija, alkoholnog ekstrakta ili sirupa.
Takođe je primijećeno da jastuci punjeni hmeljom pomažu kod nesanice. Čaj od hmelja takođe pomaže kod poremećaja spavanja, straha i nemira.
Priprema se tako što se kašičica do dvije kašičice hmelja preliju sa 200 ml ključale vode. Potom se čaj ostavi poklopljen da odstoji 15 minuta, uz povremeno miješanje, a zatim se procijedi i pije – ako je riječ o nesanici, pred spavanje, a u drugim okolnostima kada nastupe strah i nemir.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.