NaslovnicaBiHBukvarević: N...

Bukvarević: Nastaviti rad na poboljšanju statusa boračke populacije

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se u sjedištu Vlade Federacije BiH sa predstavnicima Jedinstvene organizacije boraca BiH (JOB) i maloljetnih doborovoljaca.

Na sastancima sa delegacijama dviju boračkih organizacija ministar je razgovorao o statusu boračke populacije i aktivnostima na njegovom poboljšanju u narednom periodu, te još jednom podsjetio na opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva da je isplata redovnh mjesečnih boračkih naknada prioritet i da ne smije biti dovedena u pitanje.

Predstavnici boraca su iskazali podršku ministru Bukvareviću, kao i zahvalnost za dosadašnju saradnju i unaprjeđenje položaja boračke populacije, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Posebno značajnim ocijenjeno je to što su prvi put maloljetni doborodovoljci ‘ugrađeni’ u federalni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

– Značajan iskorak je i izmjena Pravilnika kojim je maloljetnim dobrovoljcima, koji su ranjeni i primaju invalidninu, invalidnina uvećana za 10 posto, kao i projekat prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja za oko 80 maloljetnih dobrovoljaca – navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da će saradnja Ministarstva i boračkih saveza i organizacija biti nastavljena i u narednom periodu “kako bi se omogućio što bolji položaj i unapređenje statusa najzaslužnije kategorije naših sugrađana za to što danas imamo državu i slobodu”.

Predstavnici JOB-a i maloljetnih doborovoljaca su aktivno kroz Radnu grupu učestvovali u izradi federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Stoga ih je ministar ovom prilikom izvijestio da je oko 15.000 demobiliziranih branilaca starijih od 57 godina koji nemaju drugih primanja ostvarilo pravo na egzistencijalnu naknadu kroz federalni Zakon, te je poslana zajednička poruka da preostali kantoni koji još nisu izmijenili zakone i omogućili ovo pravo borcima mlađim od 57 godina u što skorijem periodu to učine.

Također, zajednička poruka je da je u proteklom periodu kroz niz značajnih aktivnosti ukazano poštovanje ovoj kategoriji sugrađana te da tim putem treba nastaviti i u narednom periodu.

Predstavnici JOB-a su iskazali podršku Zakonu o udruženjima od posebnog društvenog značaja te je zajednički konstatovano da je u narednom periodu potrebno raditi na ujedinjavanju JOB-a i Saveza boraca FBiH te općenito ukrupnjavanju boračkih saveza i organizacija kako bi se isti jačali i kako bi se uredila reprezentativnost u predstavljanju boračke populacije, navodi se u saopćenju.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.