BUDITE OPREZNI: Zašto vrane ljude najviše napadaju u maju?

536

Samo u maju, katkad i u junu, u vrijeme kada ptići uče da lete i pod budnim su okom svojih roditelja, vrane mogu da napadaju prolaznike, pse, mačke…

Stručnjaci za ptice poručuju da ova pojava nije neuobičajena i, ako je za utjehu, traje nekoliko sedmica.

– Mladunci ne umiju dobro i vješto da koriste krila, pa često padaju na obližnje drveće ili trotoare. Prolaznike, pse, mačke i druge životinje odrasle vrane vide kao opasnost za svoje mladunce, pa nastoje da ih zaštite. To je jedini razlog zašto napadaju prolaznike – poručuje Goran Sekulić, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dodajući da ova vrsta ptica nije agresivna, već čovjeka prati isključivo zbog hrane, prenosi portal zivotinje.rs.

– Vrane su se navikle na prisustvo ljudi, one su veoma inteligentne. Svaštojedi su i hrane se insektima i drugim beskičmenjacima, sitnim glodarima, jajima drugih ptica, a u gradskoj sredini i ostacima od hrane koja završava u otpadu. Ako nekog i ozlijede, to rade isključivo da bi zaštitile svoje mladunce. Kada sugrađani primijete ovu pojavu trebalo bi što prije da označe mjesto kako bi upozorili i ostale prolaznike – ističe Sekulić. Ljekari poručuju da ukoliko zbog napada ptice, ili bilo koje druge životinje, sugrađani zadobiju povredu na tijelu, najprije treba da je dezinfikuju, a potom i da se jave u najbližu ambulantu. Ovakve rane potrebno je isprati, a obavezno je i previjanje u narednim danima. Treba provjeriti i da li je osoba već vakcinisana protiv tetanusa pa bi, u slučaju da nije, trebalo da primi antitetanusnu zaštitu. Vrane u prosjeku žive četiri-pet godina.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.