Vikend je, kući ste i razmišljate šta biste mogli ovog jutra za doručak?
Predlažemo vam fantastične pogačice, čiji se recept dijeli društvenim mrežama s naslovom “pogačice mekane kao duša” i koji je oduševio stotine korisnika!
Sastojci
600 g brašna
mala kašika soli soli
mala kašika šećera
200 ml mlijeka
200 ml jogurta
1 kockica (ili kesica) kvasca
1 kesica praška za pecivo
50 g rastopljenog putera
Za premazivanje pogačica:
1 žumance
Za posipanje pogačica (po volji):
miks sjemenki
(susam, sirov suncokret i lan)
Priprema
U toplom mlijeku, s dodatkom šećera, pomiješati kvasac. U zdjelu staviti brašno, dodati so, rastopljeni (i ohlađeni) puter, jogurt, prašak za pecivo i pripremljeni kvasac. Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti kratko da naraste.
Kad naraste, tijesto prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podijeliti ga na 16 jufkica. Svaku jufkicu oblikovati u pogačicu. Formirane pogačice poredati u pleh, preko papira za pečenje. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti kratko da narastu.
Narasle pogačice premazati žumancetom i po volji posuti sa sjemenkama. Još jedanput, preko pogačica, preći četkicom za premazivanje i na taj način se sprječava da sjemenke otpadaju, kada se pogačice ispeku.
Rernu ugrijati na 200-220 stepeni (zavisno od vaše rerne) i peći dok ne porumene.
Pečene pogačice izvaditi, prekriti krpom da se prohlade i poslužiti.
To je to, prijatno!
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.