NaslovnicaBiHBrojne reakci...

Brojne reakcije na HDZ-ov prijedlog upisa nacionalnosti na lične karte

Dok se čeka na nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, HDZBiH ne čeka i ne sjedi skrštenih ruku. Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta uputio je u proceduru Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini ili ostalima. Naime, prema HDZ-ovom prijedlogu u ličnu kartu, ali i druge dokumente po želji pojedinca bi se upisivala pripadnost konstitutivnom narodu. Očekivano, uslijedile su brojne reakcije. SDP-ov Damir Mašić uporedio je prijedlog ovog zakona sa rasnim zakonima Reichstaga. Iz DF-a navode da je ovo pokušaj ozakonjenja aparthejda. Ovo je zadnja utvrda iskonskog nacizma, navela je ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević.

Šef Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović reagirao je na HDZ-ov Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima, navodeći da „prijedlog HDZ-a da se etnička pripadnost, odnosno nepripadnost upisuje u lične karte neće biti usvojen i tu bi sva priča o tom diskriminatornom prijedlogu trebala stati“.

– Njihov cilj je tom pričom u predizborno vrijeme dizati tenzije i skretati pažnju javnosti s bitnih stvari, koje se direktno tiču života građana i ne smijemo im dopustiti da u tome uspiju – navodi Kojović.

Neka usvoje, dodaje on, antikoruptivne zakone „koje su odbili, a koji su nam otvarali vrata za kandidatski status EU“.

– Naravno da neće i to njihovo ne borbi protiv korupcije ne smije zaglušiti zgražavanje nad njihovim prijedlozima. Znamo ko je HDZ i šta želi. Već je mnogo puta rečeno da mir nacionalističkim politikama služi da bi političkim sredstvima ostvarili ratne ciljeve. Gledajući ovaj prijedlog zakona u tom svjetlu, etnicitet u ličnim dokumentima u miru je isto što i bijela traka u ratu – istaknuo je Kojović.

Po njegovim riječima, ono što je smisao prijedloga ovoga zakona, a to je „evidentirati i sortirati ljude po etničkoj pripadnosti i u skladu s tim im dodjeljivati ili onemogućavati prava, to stoji i u pozadini njihovog prijedloga Izbornog zakona“.

– Nas u BiH ima dovoljno koji će im se usprotiviti, krajnje je vrijeme da vidimo da li takvih ima dovoljno i u međunarodnoj zajednici – zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu na ličnim dokumentima, kojeg je u proceduru uputio Klub HDZ-a BiH, je diskriminatoran i u direktnoj je suprotnosti sa modernim civilizacijskim vrijednostima, ocijenio je šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako je naglasio, SDA neće podržati takav prijedlog, niti bilo kakvo rješenje ili inicijativu koja uvodi segregaciju i određuje prava građana na osnovu njihove etničke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

Kaže da Bosna i Hercegovina ima obavezu da ukloni sve oblike diskriminacije iz svog ustavnopravnog sistema kako bi postala punopravna članica Evropske unije, a ne da produbljuje postojeću neravnopravnost.

– Prijedlog HDZ-a BiH je suprostavljen svim ugovorima i vrijednostima na kojima počiva Evropska unija, ali i suštini Bosne i Hercegovine kao multietničke države slobodnih i ravnopravnih građana. Od HDZ-a BiH očekujemo da prihvate zakone koji su obaveza Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Evropske komisije, a ne da njihovim odbijanjem i predlaganjem diskriminatornih rješenja dodatno otežavaju i usporavaju evropski put – zaključio je Osmanović.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.