SvijetBroj poginulih u poplavama u Libiji dosegao 3.000, hiljade nestalih

Broj poginulih u poplavama u Libiji dosegao 3.000, hiljade nestalih

Najmanje 3000 osoba je poginulo, a hiljade ih se vodi kao nestalo nakon poplava i oluje Diana na istoku Libije.

Iz Libijskog Crvenog polumjeseca jutros su saopćili da su katastrofom najviše pogođeni gradovi Derna, Bengazi, Bayda i Al Marj, kao i Susa.

“Statistika uključuje sve pogođene gradove koji su bili izloženi poplavama”, rekao je izvor, ističući da je najviše ljudi umrlo od utapanja ili urušavanja stambenih zgrada.

Oko 7.000 porodica ostaje zarobljeno u pogođenim područjima, rekao je izvor, dodajući da su u toku spasilačke akcije na njihovoj evakuaciji.

Libijski Crveni polumjesec također je izgubio četiri svoja radnika dok je pomagao u spasilačkim naporima, dok se još jedan i dalje vodi kao nestao.

Abdul Hamid Dbeibeh, šef libijske vlade jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, proglasio je sva područja izložena oluji i poplavama zonama katastrofe i objavio trodnevnu nacionalnu žalost.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE