SvijetEvropaBroj aplikacija za azil u EU na najvišem nivou od krize 2015/2016....

Broj aplikacija za azil u EU na najvišem nivou od krize 2015/2016. godine

Broj zahtjeva za azil u Evropskoj uniji skočio je za 18 posto na 1,14 miliona u 2023. godini, što je najviši nivo od migrantske krize 2015-2016. godine, pokazali su u srijedu podaci Agencije Evropske unije za azil (EUAA).

Novi podaci će vjerovatno podstaći već užarenu debatu o migracijama i krajnje desničarskim sentimentima uoči niza lokalnih i nacionalnih izbora širom kontinenta, kao i izbora za Evropski parlament u junu.

Prema podacima EUAA, Sirijci i Afganistanci su i dalje najveće grupe aplikanata. U novom trendu, turski državljani su činili treću najveću grupu aplikanata, podnijevši 82 posto više zahtjeva nego prethodne godine.

Broj Palestinaca koji su podnijeli zahtjev za azil popeo se na rekordnih 11.600 nakon rata između Izraela i Hamasa, navodi se u izvještaju, napominjući da je teško ispravno registrirati njihov broj s obzirom da većina zemalja članica EU ne priznaje Palestinu kao državu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE