NaslovnicaZanimljivostiBritanski voj...

Britanski vojni avion obavio prvi let koristeći jestivo ulje

Britanske Kraljevske zračne snage (RAF) uspješno su obavile testni let ogromnog vojnog transportnog aviona koji je kao gorivo koristio samo iskorišteno jestivno ulje.

RAF je obavio let korištenjem 100 posto održivog goriva, što je prvi put u historiji Velike Britanije za sve tipove aviona.

“Trebaju biti ponosni na ovo postignuće. To je veliki napredak za RAF, kao i za ministarstvo odbrane. Velika Britanija predvodi u razvoju budućih operativnih mogućnosti u svijetu pogođenom klimatskim promjenama”, izjavila je britanska ministrica odbrane Annabel Goldie.

U testu je korištena vojna verzija aviona Airbus A330, odnosno RAF Voyager, koji je letio iznad Oxfordshirea korištenjem samo održivog avionskog goriva (SAF), čime su otvorene nove opcije za budućnost letenja vojnih i civilnih aviona.

SAF se proizvodi od održivih sirovina poput korištenog jestivog ulja, a njihova karbonska emisija je do 80 posto niža u odnosu na konvencionalno avionsko gorivo. Cilj je smanjiti ovisnost RAF-a o globalnim lancima snabdijevanja gorivom, povećati operativnu otpornost i smanjiti karbonski otisak.

Testni let je trajao 90 minuta, a predstavljao je simulaciju punjenja gorivom u zraku.

Prema britanskom zakonu, do 2050. godine sve emisije stakleničkih gasova moraju dostići nultu neto karbonsku emisiju.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.