SvijetEvropaBritanski parlament odbio planove Sunakove vlade o slanju migranata u Ruandu

Britanski parlament odbio planove Sunakove vlade o slanju migranata u Ruandu

Britanski premijer Rishi Sunak doživio je prvi poraz zbog svog zakona o slanju azilanata u Ruandu nakon što je gornji dom parlamenta zahtijevao uvođenje veće zaštite prije nego što se letovi za deportaciju mogu pokrenuti.

Prema planu za Ruandu, koji tek treba da se provede, tražitelji azila koji stignu na južnu obalu Engleske u malim čamcima na napuhavanje bit će poslani da žive u Ruandi, ali do sada niko nije deportovan zbog aktuelnih pravnih sporenja.

U nastojanju da savlada otpor sudova, Sunakova vlada pokušava kroz parlament usvojiti zakon koji bi blokirao nova pravna sporenja proglašaenjem Ruande takozvanom sigurnom zemljom za tražitelje azila.

Neizabrani članovi Doma lordova, koji se većinom sastoje od bivših političara i vladinih zvaničnika, glasali su za jedan amandman koji bi značio da bi letovi mogli početi samo kada se u potpunosti provede sporazum – kojim bi se provele pravne garancije u sistemu azila Ruande.

Lordovi su također glasali za amandman koji navodi da zakon mora biti u potpunosti u skladu s međunarodnim i domaćim pravom, i drugi koji zahtijeva dokaz da je Ruanda sigurna za izbjeglice prije nego što letovi mogu krenuti.

Moćniji izabrani Donji dom može, međutim, poništiti promjene u kasnijim fazama u procesu poznatom kao “parlamentarni ping-pong” i zakon bi i dalje mogao ući u statut bez izmjena.

Neki lordovi žalili su se da će zakonodavstvo kako je trenutno izrađeno zahtijevati da se Ruanda tretira kao sigurna zemlja bez obzira na dokaze.

Christopher Tugendhat, lord vladajućih konzervativaca, optužio je vladu da se ponaša kao vladajuća stranka u distopijskom romanu Georgea Orwella “1984”.

– Ako ovaj zakon uđe u statut u svom sadašnjem obliku, Ruanda će biti sigurna zemlja bez obzira na stvarnost – kazao je on.

Sunak je rekao kako želi da prvi letovi za deportaciju krenu u narednih nekoliko mjeseci – uoči općih izbora koji se očekuju u drugoj polovini ove godine – kako bi mogao ispuniti obećanje da će “zaustaviti čamce”.

Više od 2.500 tražilaca azila do sada je ove godine stiglo u Britaniju brodicama.

Sedmogodišnja djevojčica preminula je tokom vikenda pokušavajući da stigne do Britanije nakon što se mali čamac koji ju je prevozio prevrnuo kod obale Francuske.

U najdetaljnijoj finansijskoj procjeni politike Ruande, britanska vlada u petak je saopćila da će deportacija prvih 300 izbjeglica koštati više od 600 miliona funti (762 miliona dolara), prenosi Reuters.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE