NaslovnicaSvijetBritanski epi...

Britanski epidemiolog: Veća je šteta od neodlaska u školu nego od koronavirusa

Glavni medicinski službenik Vlade Britanije, epidemiolog Chris Whitty rekao je da će veću štetu djeci nanijeti dalja obustava nastave nego da se zaraze virusom korona.

On je rekao da su šanse da dijete umre od Covida-19 veoma male, ali da će neodlazak u školu predstavljati dugoročnu štetu.

“Postoje jasni dokazi iz Britanije i cijelog svijeta da djeca manje obolijevaju, da im je stanje manje ozbiljno i rijetko završe u bolnici”, rekao je Whitty.

Whitty je rekao da će Covid-19 predstavljati izazov sigurno narednih devet mjeseci.

Prema njegovim riječima, malo je vjerovatno da će vakcina biti ove godine, ali je sasvim realno očekivati da će uspješna vakcina biti spremna za narednu zimu 2021/2022. godine.

Milioni učenika u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj vraća se u školske klupe u narednih nekoliko sedmica.

Vlada je saopštila da se očekuje povratak svih učenika, svih starosnih grupa, u klupe u septembru. Škole su već otvorene u Škotskoj.

Zvaničnici kažu da ne postoji opcija bez rizika i da je važno da roditelji i nastavnici shvate i rizike i benefite ponovnog otvaranja škola, javlja BBC.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.