ZanimljivostiNauka i tehnologijaBritanska kompanija otvara studio u svemiru, spojit će novi modul sa ISS-om

Britanska kompanija otvara studio u svemiru, spojit će novi modul sa ISS-om

Američka medijska kompanija Space Entertainment Enterprise planira otvoriti filmski studio i sportsku arenu u svemiru.

Plan pomenute kompanije je da svoj modul spoji s Međunarodnom svemirskom stanicom do decembra 2024. godine. Višenamjenska struktura pod nazivom Axiom Station će se u početku koristiti kao “komercijalno produženje” ISS-a, ali se do 2028. godine njeno odvajanje.

Pokretači ove operacije su Dmitrij i Elena Lesnevski, koji tvrde da će kompanija SEE ponuditi bezgranične mogućnosti zabave i otvoriti vrata novog svijeta kreativnosti te započeti uzbudljivo novo poglavlje u svemiru.

Studio će se koristiti za filmske, televizijske, muzičke i sportske događaje, a služit će i umjetnicima, producentima i kreativcima koji žele proizvoditi sadržaj u okruženju mikrogravitacije u niskoj orbiti.

Prvi projekt studija bit će film u kojem će glumiti holivudski glumac Tom Cruise, a koji planira otputovati na ISS kasnije ove godine kako bi počeo rad na novom filmu. Režiser će biti Doug Liman, a svoju pomoć će pružiti kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

Ipak, prvi film iznad površine Zemlje je već snimljen, jer je to učinila ruska filmska ekipa u oktobru prošle godine.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE