NaslovnicaBiHBrda gore, ne...

Brda gore, nestašica vode, a odbornici na višemjesečnoj pauzi

Izbori se bliže, a problemi građana svakim danom su sve veći. Da li će biti riješeni, kako i kada, nema jasnih odgovora, jer su u mnogim institucijama odlučili da uzmu pauzu – višemjesečnu.

Brda iznad Banjaluke u požaru, nestašica vode u velikom broju prigradskih naselja, rebalans na čekanju, a odbornici, bez obzira na apele, na višemjesečnoj pauzi.

“Skupštinska okupljanja ćemo pauzirati do oktobra, odnosno druge polovine oktobra, kada se završe izbori”, pojasnio je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka (SNSD).

„Banjaluka gori politički, temperaturno, ekonomski, socijalno, a Skupština se ne saziva. Podhitno Skupština Grada, podhitno rebalans, podhitno početi raditi stvari koji će ove probleme riješiti“, poručio je Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banjaluka.

Još dužu pauzu su uzeli poslanici u entitetskoj skupštini. Posljednju sjednicu su održali početkom jula, a, kako je tada rečeno, u ovom sazivu se više neće sastajati, bar ne na redovnim sjednicama. O posebnim će se tek odlučivati, a incijative pristižu.

„Uputio sam zahtjev predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću da hitno sazove posebnu sjednicu u skladu s poslovnikom o dešavanju u Alumini i prodaji potraživanja koje je Vlada imala u Fabrici glinice Birač u stečaju”, kaže Nebojša Vukanović, samostalni poslanik u NSRS-u.

Iz skupštinskog rukovodstva navode da se zna procedura za sazivanje posebnih sjednica: prikupljanje najmanje 28 potpisa poslanika. Kažu, sve što je hitno može se staviti na dnevni red, ali treba izbjeći zloupotrebe.

„Ne treba sazivati redovnu sjednicu u preddvečerje same kampanje jer niko od narodnih poslanika, a to smo vidjeli kada som imali kampanju za lokalne izbore, neće pričati o temi zakona nego će pričati o vlastitoj kampanji“, smatra Denis Šulić, potpredsjednik NSRS-a (SNSD).

Bili izbori blizu ili ne, svaka sjednica se pretvara u svađu i izbornu kampanju, smatraju analitičari, pa tako ne vide poentu u ovako dugoj pauzi.

„Zasjedali su po potrebi, drugim riječima, kada je odgovaralo određenim političkim strukturama u RS-u, to jeste Gradu Banjaluka. A ne zasjedaju, odnosno posljedice zasjedanja trpe najviše građani. Zašto ne zasjedaju, zato što živimo u društvu s neograničenom neodgovornošću, nema političke i društvene odgovornosti, samim tim nema posljedica koje bi mogli da snose“, ističe komunikolog Mladen Bubonjić.

Dodaje da bez obzira na potrebe, ne vjeruje da će doći ubrzo do zasjedanja, jer se političari ponovo bore preko leđa građana.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.