SvijetAmerikaBrazilka uhapšena nakon što je u banku došla s lešom

Brazilka uhapšena nakon što je u banku došla s lešom

Kada je Érika de Souza Vieira odvezla svog ujaka letargičnog izgleda u brazilsku banku, službenici su brzo osjetili da nešto nije u redu.

„Mislim da mu nije dobro. Uopšte ne izgleda dobro,” primijetila je jedna nepovjerljiva zaposlenica dok je Vieira pokušavala natjerati svog starijeg rođaka da potpiše zajam od 17.000 reala (3.250 dolara).

Paulo Roberto Braga je zaista bio neraspoložen. U stvari, ispostavilo se da je 68-godišnjak –  mrtav.

Ubrzo nakon što je kasno u utorak sa svojim pokojnim ujakom ušla u banku u Riju, Vieira je uhapšena i optužena za iskorištavanje preminulog i pokušaj krađe putem prevare, navodi list O Dia iz Rija.

“Znala je da je mrtav… bio je mrtav najmanje dva sata”, rekao je istražni službenik Fabio Luiz Souza za informativni program Bom Dia Rio u srijedu. „Nikad u svojoj 22 godišnjoj karijeri kao policajac nisam naišao na ovakvu priču”, dodao je Souza, koji je rekao da vidljivi znaci da je neko mrtav ne ostavljaju nikakvu sumnju u Bragino stanje.

Snimak Vieirinog nadrealnog i sablasnog navodnog pokušaja da uzme novac uz pomoć  leša njenog rođaka postao je viralan na društvenim mrežama, a Brazilci su izrazili zaprepaštenje.

U jednom trenutku na snimkama – koje su radnici banke počeli snimati nakon što su shvatili da nešto nije u redu – jedan sumnjivi zaposlenik komentira Bragin blijedi ten. „Ali on je samo takav“, odgovara Vieira, prije nego što ponovo pokuša da stavi olovku u njegovu mlohavu ruku.

Brazilski novinari podijelili su zbunjenost svojih gledalaca.

“To je jednostavno nevjerovatno. Čini se kao zezancija, ali ovo je ozbiljno”, uzviknula je voditeljka vijesti Leilane Neubarth govoreći gledaocima o skandalu na mreži GloboNews. „Ona je otišla u banku sa lešom – i pokušala da dobije novac uz pomoć preminulog ljudskog bića.” Druga novinarka, Camila Bomfim, bila je na sličan način zaprepaštena. „Ovo je kap koja je prelila čašu… Ovo prevazilazi sve granice jer ne može biti sumnje… u razlici između žive i mrtve osobe“, rekla je Bomfim.

Ana Carla de Souza Correa, advokatica koja zastupa Vieiru, insistirala je suprotno. “Činjenice se nisu dogodile onako kako je ispričano. Paulo je bio živ kada je stigao u banku”, rekla je Correa novinarima, tvrdeći da postoje svjedoci koji to mogu dokazati. “Sve će ovo biti raščišćeno”, dodala je. “Vjerujemo u Érikinu nevinost.”

Šef policije Souza rekao je da istražuje i da li je Vieira zapravo rođakinja preminulog čovjeka. “Svako ko vidi taj snimak može vidjeti da je osoba mrtva”, rekao je.

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE