Bratunčanin Ilijas Salihović: Dolazak u Visoko i dvoranu vratio me u 1992.godinu

1172
Ilijas jučer prvi put nakon 23 godine posjetio Visoko i dvoranu "Mladost"

U sklopu obilježavanja Dana genocida u Bratuncu, Visoko je jučer posjetila  grupa Bratunčana, prvih logoraša ovog grada, predvođena potpredsjednikom Republike Srpske, Ramizom Salkićem. Riječ je o ljudima koji su u prvim danima agresije zatočeni i zlostavljani u Bratuncu, a onda 15.maja razmijenjeni za oficire JNA i koji su preko Čekrčića i Prijekog 16.maja spas pronašli u Visokom, u dvorani „Mladost“.

Ratni snimak iz 1992.godine (Ilijas Salihović pokazuje posljedice desetodnevne torture)
Ratni snimak iz 1992.godine (Ilijas Salihović pokazuje posljedice desetodnevne torture)

Jučer je u Visokom boravio i Ilijas Salihović, čija su leđa i tijelo bili potpuno plavi od udaraca koje je danima dobivao u logoru u Bratuncu, a o čemu svjedoči i ratni snimak koji je zgrozio bh.  i svjetsku javnost.  – Emocije su pomiješane i jako mi je teško na ovom mjestu, jer se vraćaju ta ružna sjećanja, ali istovremeno i sretan sam što sam ovdje, jer je ovo bila prva slobodna teritorija na koju smo kročili nakon nekoliko dana neviđene torture koju su nam „priredili“ Arkanovci i Šešeljevci u Bratuncu. Ovu priliku bih iskoristio i da se zahvalim svim Visočanima koji su nas u tim najtežim trenucima dočekali i pružili nam svu pažnju ovog svijeta. Nakon svega što se izdešavalo u Istočnoj Bosni i Podrinju, ja sam se ponovo vratio na svoju rodnu grudu gdje danas živim, ali smatram da su ljudi koji nas vode i koji vode ovu državu jako malo pažnje poklonili povratnicima i nama koji smo se vratili na svoju Drinu. – ispričao nam je Ilijas Salihović, jedan od 400 bratunačkih logoraša koji su spas 1992.godine pronašli u Visokom.

Bila je ovo prilika da se Bratunčani prisjete grada u koji su stigli odmah nakon izlaska iz Bratunca, da se vrate u dvoranu u koju su bili smješteni i da se sretnu sa ljudima koji su im u tim teškim trenucima pružili svu neophodnu pomoć.

Komentari

komentara