NaslovnicaLokalne TemeBosna Srebren...

Bosna Srebrena u Visokom proslavila svoga zaštitnika

U srijedu su se u Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, braća Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene okupili na tradicionalni Kapitul „na rogožinama“, tradicionalno godišnje okupljanje sve braće. Ovaj dan je ujedno i proslava zaštitnika naše Provincije – sv. Križa.

Kapitul je započeo okupljanjem u jutarnjim satima u samostanskoj blagovaonici. Nakon toga u dvorani Franjevačkog konvikta održana je molitva Srednjeg časa, a zatim je sve nazočne pozdravio visočki gvardijan fra Franjo Radman. Nakon molitve uslijedilo je predavanje fra Janka Ćure, vikara Provincije, na temu Mediji i istina. Ovo nadasve zanimljivo izlaganje bilo je podijeljeno u sljedeća poglavlja: Što je istina, Što su mediji, Glavni cilj medija, Mediji i Crkva, Pozitivni i negativni utjecaji medija, Manipulacija u medijima, Provjera i vrednovanje medijskih sadržaja, Važnost istine i medija i Važnost istine u medijima. Nakon predavanja uslijedila je rasprava na odslušano predavanje, a onda je svu nazočnu braću pozdravio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, uputivši riječi zahvale braći na njihovom dolasku na ovo svečano zborovanje, kao i za sve ono što čine na dobrobit drevne Provincije, pozivajući ih na trajnu opredijeljenost u naviještanje evanđeoske istine.

Točno u podne slavljena je sveta misa u samostanskoj crkvi koju je, u koncelebraciji s braćom svećenicima, predvodio provincijal fra Zdravko Dadić. On je na početku propovijedi naglasio kako je ovaj blagdan prilika da svatko od nas sebi posvijesti činjenicu da je dobro biti na križu jer to izgrađuje svakoga od nas.

U svojoj homiliji osvrnuo se na nedavno održani Kapitul i Kapitulski kongres Bosne Srebrene te smjernice i osvrt generalnog vizitatora koji je nakon posjeta sve braće ukazao na određene nedostatke i negativnosti u našoj zajednici. Braću je pozvao na razmišljanje o pravilnom prosuđivanju vlastitoga bratstva, a to je biti spreman suočiti se s vlastitim slabostima i propustima prije nego što upremo prstom u slabosti drugih. Bitno je također postaviti pitanje: „Koliko sam ja drugima brat, a ne u prvom redu koliko su drugi meni braća“? Također je pozvao na odgovornost za izgovorenu riječ te da se trebamo čuvati napasti da druge etiketiramo, bez provjere je li to u stvarnosti uistinu tako.

Posvijestio je svoj braći franjevcima važnost našega franjevačkog bratstva i usporedio našu Provinciju sa starim stablom „na kojem svaka grana i svaki list doprinosi njegovoj dobrobiti“. Pozvao je braću da se prisjete svojih početaka i franjevačkog načina života kojega smo izabrali u slobodi. Pri tome se trebamo ugledati na sv. Franju koji se poradi Krista odrekao svega. Naglasio je kako se vremena mijenjaju, a Franjina karizma trajno ostaje. Ukazao je i na činjenicu da je jedan od najvećih izazova s kojim se suočavamo kao narod i Provincija problem demografije.

Na koncu propovijedi je pred svim nazočnima pročitao svojevrsni ispit savjeti po kojem bi trebala sva braća preispitati vlastiti život u svjetlu života sv. Franje te ne „dozvoliti da pozitivne priče, kojih je tako mnogo, budu zaglušene od buke nezadovoljnih pojedinaca“.

Nakon svete mise uslijedio je ručak u samostanskoj blagovaonici, a u 14 sati aktualni sat, na kojem su sva nazočna braća mogla raspravljati o svim pitanjima važnim za našu Provinciju. Na početku popodnevnog susreta braći se obratio provincijal fra Zdravko. On je čestitao svoj braći dan Provincije. Ujedno je zahvalio braći na terenu na zauzetosti i pozvao ih da i dalje rade Bogu na slavu i na dobrobit Provincije i povjerenog naroda. Iznio je statistiku naše Provincije i promjene koje su se dogodile od prošlog Kapitula na rogožinama. Pozvao je svu nazočnu braću da iznesu Upravi svoje prijedloge koji bi mogli pomoći u boljem funkcioniranju naše Provincije. Provincijal se prisjetio braće koji su preminuli tijekom prošle godine, ali i sve braće koja su napustila našu Zajednicu od prošlog Kapitula na rogožinama. Nadalje, upoznao je braću s nekim informacijama koje su značajne za našu Provinciju: obnovom dijela zgrade na Kovačićima, braćom na postdiplomskom studiju i braćom u inozemstvu. Prisjetio se i naše bolesne braće, najstarije braće u našoj Provincije, kao i mlade braće u Postulaturi, Novicijatu i Teologiji te naglasio još neke stvari koje su veoma važne za Provinciju, kao što su: nastavak rada naše Franjevačke teologije, otvorenje muzeja Vrata Bosne u Tolisi i obljetnica otvorenja prve Pučke škole u Bosni i Hercegovini, organiziranje pomoći svetištima u Olovu i Podmilačju, izdvajanje pomoći iz SOFRE za pojedinu braću, mogućnost snimanja i pohrane podataka i snimanja dokumenata iz osmanskog perioda u našim samostanima u suradnji s braćom benediktincima i neke druge teme. Ujedno je najavio da ćemo iduće godine na Kapitulu posebnu pozornost posvetiti Pravilu sv. Franje, odnosno predavanje će biti na spomenutu temu. Komentirana je i žalosna činjenica da je na Sudu odbačena žalba koju je uložila naša Provincija, tražeći da se pronađu nalogodavci ubojstva naših fratara fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića.

Tijekom kasnije rasprave sva nazočna braća su imala priliku postaviti razna pitanja provincijalu koja se tiču života naše Provincije, ali i iznijeti svoja razmišljanja na cjelokupni život bratstva. Susret je završio zajedničkom kavom u samostanskim prostorijama u Visokom.

Visoko.co.ba/bosnasrebrena.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.