NaslovnicaBiHPolitikaBosić: Demokr...

Bosić: Demokratska prava opozicije u RS-u su brutalno poništena

“U RS-u se došlo u poziciju da se ne poštuju zakoni i odluke. Glavni revizor je dao uljepšani izvještaj u odnosu na stvarno stanje, pa i takav izvještaj ne sviđa vlastima zato što nije bajkovit. Oni su natjerali revizora da podnese ostavu te skinuli uopšte raspravu sa dnevnog reda NSRS iako je to obaveza parlamenta da o tome raspravlja. Prije toga se odbijalo da se raspravlja o intrepelacijama koje opozicija podnosi, a oni koji imaju većinu bez obzira na to što se o tome mora raspravljati, kažu da se to odbija na dnevnom redu, pa se praktično dolazi u situaciju da su demokratska prava opozicije brutalno poništena i nije bilo drugog načina da se reaguje nego da se drastičnim mjerama skrene pažnja to”, rekao je Bosić.

On je govoreći o diskusiji oko pitanja zagraničenja granice sa Hrvatskom istakao da je po tome pitanju zvanični stav BiH  zaključak iz 2007 godine i naveo da je jedino što je u ovom slučaju validno jeste taj zaključak, iako ne vidi da sa strane Hrvatske zašto bi za njih bio problem da se otvore zagovori i da se u dobroj namjeri i u interesu svih rješi to pitanje, te  smatra da bi otvaranje arbitraže značilo nove kompilacije

“Izgradnja Pelješkog mosta već dugo nije bila tema u BiH. Ona je oživljena onog trenutka kada se čulo da EU odvojila sredstva za izgradnu mosta. Rasprava se rasplamasala i dobija razne druge kontoacije, ali vjerujem da će ta rasprava dovesti do rješenja jer imamo dosta otvorenih pitanja moja treba rješvati uvažavajući interese i jednih i drugih. Uvjeren sam da se to pitanje može rješiti ukoliko se shvata da Hrvatska ima potrebu da poveže svoju teritoriju i ukoliko Hrvatska shvata da Bosna i Hercegovina ima međunarodno pravo da izađe na otvoreno more”, kazao je Bosić.

Bosić je govoreći o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva kazao da se do sada nije zvanično razgovaralo o imenima u okviru Saveza za promjene.

“Na sastanku prije par dana nije bilo priče o imenima. Imena će se odredit kroz međusobni sporazm ali prije svega na osnovu procjene za to ko ima najviše šanse da dobije najveći broj glasova. Da bi se to odredilo moraju se izvršiti određena ispitivanja, kome je je ko prihvatjiv tako da se u ovome trenutku ne zna ko će to biti”, rekao je Bosić.

Bosić ipak smatra da ako bi se njegova kandidatura pokazala kao rješenje i ukoliko bi bio u toj prilici, ne bi je odbio zato što niko nema pravo da se sada povuče.

“Ali ima mnogo kandidata koji mogu biti dobri kandidati. Mirko Šarović je jedan od tih kandidata. On je već pobijeđivao Dodika na izborima”, dodao je Bosić.

vijesti.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.