NaslovnicaPreporukaFilmBosanski vite...

Bosanski vitez – mit ili historija?

Dokumentarni film Bosanski vitez je sentimentalna potraga za identitetom – kako individualnim, tako i kolektivnim. Ta potraga započinje stopama današnjeg čovjeka koji pokušava da shvati zašto je opustošen, a završava u slovima historijskih spisa gdje nam se prvi put bilježi ime. Ovaj će film približiti ideju o tome kako zemlja oblikuje njenog čovjeka, a paralelno će koračati kroz dva vremena: današnju Bosnu i srednjevjekovnu. Na taj će nas put povesti bosanski vitez koji traži odgovore na svoju sudbinu.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQ9Pvx6CKwk

Njegova je borba sa samim sobom jezgro ovog filma, a sasvakim će svojim novim saznanjem otkrivati i komad historije Bosne. Od imena našeg naroda i prvih kraljeva, pa sve do skore historije i vremena danas, vitez pokušava da razdvoji istinu od čestih mitova i zatiranja. Bosanski vitez je priča o bliskosti čovjeka i njegove zemlje, o nemoći da se izliječi išta u sebi dok se ne spozna svoje porijeklo, a ima za cilj podsjetiti ljude kako se najbolje voli svoja zemlja.

Ovaj film nas može postidjeti jednom kada shvatimo kolikosvoje historije zapravo ne znamo, a jednako nam tolikoispraviti kičme ako se sjetimo ko smo ustvari. A najveća mu je važnost upravo u tome što sada sami govorimo slovo o sebi.

Mnogo je toga na šta bismo trebali biti ponosni… a mi od kralja kojeg imamo, dovodimo se u situaciju kao da ganemamo“, kazao je Jasmin Imamović, bosanskohercegovačkipolitičar , književnik i jedan od sagovornika u filmu, komentarišući naše bolje poznavanje tuđih legendi nego li vlastite historije.

https://www.youtube.com/watch?v=L2knJP7fhaI

Historija nam je pokazala da je bosanski čovjek, od kojeg svi vodimo porijeklo na prostoru Bosne, uvijek kroz historiju pokušavao da se bori i da dokaže da može na ovom svijetu postojati jedna sredina, jedna država, jedno kraljevstvo gdje svi ljudi imaju pravo da budu slobodni.”, kazao je TanerAličehić, jedan od autora knjigeTragom drevnih BošnjanaBosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju” i jedanod sagovornika u filmu Bosanski vitez.

https://www.youtube.com/watch?v=T9_q4tWAhI0

Ovaj film se nalazi u posljednjim fazama snimanja, a da bi se uspješno doveo do kraja, potrebna nam je podrška svih onih koji ga žele vidjeti na kino platnima. Svako od nas može postati dio ove avanture, biti vitez svog vremena i podržati misiju koju je ovaj film sebi zacrtao. Film možete podržati kroz Indiegogo platformu, a svaka će vaša donacija biti zabilježena i praćena odgovarajućim poklonom i ekskluzivitetom od ekipe filma:

https://igg.me/at/BosanskiVitez/x/27763404#/

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.