Lokalne TemePozitivno VisokoBosanske piramide uskoro na "Discovery TV"

Bosanske piramide uskoro na “Discovery TV”

Milionsko gledateljstvo popularnog naučnog TV kanala “Discovery” imati će priliku da širom svijeta ponovo gleda prilog o bosanskim piramidama. Uprkos otporima konzervativne arheološke struke, interes svjetskih medija za otkriće najvećih i najstarijih svjetskih piramida ne jenjava.

U Visokom su, u periodu 05.-07. august 2017. boravili članovi španjolske producentske kuće “Volcano Production” na čelu s Davidom Bariggom. Šestoclana ekipa je vrlo detaljno snimala arheološke sonde na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca. U pratnji pronalazača bosanskih piramida dr. Semira Osmanagića obišli su lokacije Belvedere, Muzej Fondacije i prahistorijski Podzemni labirint Ravne.

Producenti su napravili scenarij u kome daju paralelu između najveće, po površini, meksičke piramide Cholula u državi Puebla i Bosanske piramide Sunca u Visokom. Obje piramide prekrivene su naslagama zemlje i vegetacije, a obje su odlikuju mrežom podzemnih tunela.

Prihvatanjem saradnje s kanalom “Discovery”, Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” ponovo na pozitivan naćin promovira Bosnu i Hercegovinu i otkriće prvih europskih piramida. Ovo će biti po drugi put da su bosanske piramide na ovom TV kanalu. Dokumentarci o Bosanskoj dolini piramida već su bili i na ostalim najvećim svjetskim naučno-dokumentarnim televizijama: “History Channel”, “Science Channel” i “National Geographic” (dva puta).


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE