Bosanska dolina piramida najveće naučno otkriće 21. vijeka

Trebalo je punih jedanaest godina da prihvatimo činjenicu da je sudbina Visokog u turizmu i da je Bosanska dolina piramida najveće naučno otkriće 21. vijeka

Piramidasunca.ba – Piše: dipl.oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

 

Stanovništvo Visokog i lokalne strukture vlasti zakoračili su u razdoblje  transformacije svijesti. Trebalo je punih jedanaest godina da prihvatimo činjenicu da je sudbina Visokog u turizmu i da je Bosanska dolina piramida najveće naučno otkriće 21. vijeka.

Visoko i njegovi građani su sve više aktivni učesnici u kreiranju cjelokupne turističke slike, što na posjetioce ostavlja utisak ljubaznih, gostoljubivih i srdačnih domaćina koji Bosansku dolinu piramida prihvataju kao dio svog kulturno-historijskog identiteta.

Kontinuiran i stabilan rast turističkih posjeta u Visokom, povećava šanse za bolju popunjenost smještajnih kapaciteta i solidnu zaradu lokalnog stanovništva.  U toku protekle turističke sezone smještajna infrastruktura u Visokom  bila je nedovoljna, pa su gosti prenoćišta morali potražiti u mjestima izvan Visokog.

Ova godina je po broju stranih i domaćih gostiju premašila sve predhodne, što ukazuje da se Visoko, s najvećim i najstarijim  piramidalnim kompleksom, pozicionira kao vodeća turistička aktrakcija u našoj zemlji.

Stopa povećanja broja posjetilaca na godišnjem nivou ima tendeciju rasta tokom svih dvanaest mjeseci. Bosanska dolina piramida izrasta u cjelogodišnju turističku destinaciju koja privlači sve više turista iz svih krajeva zemlje i svijeta.

Povećan je i broj posjetilaca koje dovode turističke agencije, a naročito iz Hvatske, Slovenije, Bugarske i Mađarske. Ogroman je broj stranih gostiju koji u Visoko dolaze i u samostalnom aranžmanu, pretežno iz Slovačke, Češke, Njemačke, Austrije, Italije, arapskih zemalja i  Skandinavije.

Arheološko-turistički park „Ravne 2“ je definitivno obogatio turističku ponudu  raznolikim sadržajem kao mjesto edukacije, relaksacije, učenja i zabave za sve uzraste.

Bilježimo i rekordan broj posjetilaca koji su rješenje svojih zdravstvenih tegoba odlučili potražiti u Podzemnom prahistorijskom labirintu Ravne. Stotine ispovijesti u vezi olakšanja zdravstvenih tegoba smo čuli i od domaćih i stranih gostiju na ovom lokalitetu.

Nekoliko zanimljivih fotografija brojnih turističkih posjeta u toku posljednjih nekoliko sedmica.