NaslovnicaSvijetBorrell: Najl...

Borrell: Najlakši način za okončanje rata je da Putin povuče vojsku

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je danas da je najlakši način da se okonča rat i patnje koje on izaziva jeste da ruski predsjednik Vladimir Putin povuče vojnike i zaustavi napad na Ukrajinu ali da su se svi oni koji su pokušali da pregovaraju sa njim “vratili praznih ruku”.

Visoki predstavnik EU je u blogu na siteu Evropske službe za spoljne poslove napisao da će “Evropljani uvijek ostati otvoreni za svakoga ko je ozbiljan u potrazi za rješenjem putem pregovora” i da je to ključna tačka na kojoj će nastaviti da insistira.

“Ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom nije ništa manje nego potpuna invazija suverene zemlje. Rusija ubija ukrajinske civile, uništava domove, bolnice i elektrane. To što se dešava u Ukrajini je očigledno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima” napisao je on.

Borrell je napisao da je prošle nedjelje putovao u region južne Afrike kako bi učestvovao u ministarskom dijalogu EU-Južna Afrika i održao bilateralne sastanke u Južnoj Africi i Bocvani ali i da je ruska invazija na Ukrajinu bila je visoko na dnevnom redu.

“Južna Afrika je izgledala kao da se slaže sa stavovima Rusije kada je njen šef diplomatije Sergej Lavrov posjetio zemlju ponavljajući laži da je rat odbrana od rusofobske i fašističke Ukrajine i da se Evropa i njeni partneri zalažu za vojno rješenje, sprječavajući diplomatske napore”, rekao je on.

Borrell je dodao da ruski rat predstavlja prijetnju za Evropu koliko i za Afriku i druge jer, iako se dešava na evropskom tlu, utiče na cijeli svijet izazivajući prehrambenu krizu koja pogađa milione ljudi i da je Lavrovova posjeta dio napora Rusije da izbjegne međunarodnu izolaciju i proširi svoj uticaj u Africi.

“EU ne traži od Južne Afrike ili bilo kog od naših partnera da jednostavno izaberu stranu između Rusije i Zapada. Ono što tražimo od Južne Afrike i svih zemalja jeste da stanu na stranu principa i vrijednosti Povelje UN i međunarodnog prava”, napisao je Borrell.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.