NaslovnicaSvijetBorrell: Kand...

Borrell: Kandidati za članstvo u EU da porade na reformama u temeljnim oblastima

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je danas da kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da porade na reformama u temeljnim oblastima radi napretka u procesu evropskih integracija.

Povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje godišnje izvještaje Evropske komisije o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, Borrell je rekao da je potrebno održati “kredibilan proces proširenja”.

“Ovo je dvosmjerna ulica: nova metodologija je pristup zasnovan na zaslugama. Ona stavlja veći fokus na reforme u temeljnim oblastima, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija”, kazao je Borrell.

Naveo je da evropski partneri, kandidati i potencijalni kandidati za članstvo “treba da se pozabave” tim reformama, u interesu građana, i da ostave po strani međusobne razlike.

“Sa strane EU, mi treba da ispunimo svoje obaveze. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se ujedinimo u izgradnji snažnije Evrope”, dodao je Borrell.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.