PreporukaBolnica za slonove u Indiji: Samo oko 40.000 azijskih slonova ostalo u...

Bolnica za slonove u Indiji: Samo oko 40.000 azijskih slonova ostalo u divljini

Medicinski centar u Mathuri, 180 kilometara južno od indijske prijestolnice New Delhija, opremljen svim modernim aparatima, svakodnevno prima pacijente koji ispred objekta čekaju na svoj red.

Pacijenti koji čekaju dijagnozu, lasersko liječenje, termoviziju, ultrazvuk, hidroterapiju, pa čak i karantin nisu ljudi, već najveće kopnene životinje – slonovi.

Kartick Satyanarayan, šef “Wildlife SOS”, neprofitne organizacije za zaštitu prirode, povodom Svjetskog dana veterinara koji se obilježava u subotu rekao je da su rehabilitacija životinja i podizanje svijesti važni za zaštitu divljih životinja.

“Sada je samo oko 40.000 azijskih slonova ostalo u divljini. Ostali su u zatočeništvu, oteti iz svojih prirodnih staništa. U Indiji su prakse poput jahanja slonova u svrhu turizma, korištenja slonova u svadbenim povorkama i prosjačenja i dalje uobičajene uprkos povećanju svijesti o zaštiti životinja”, rekao je Satyanarayan.

Pored Centra za očuvanje i njegu slonova (ECCC) u Mathuri u Utar Pradeshu, koji je osnovan 2010. godine, organizacija je uspostavila još jedan centar sada u Harjani, u blizini glavnog grada New Delhija.

Rekao je da se bolnica bavi problemima zatočenih slonova u Indiji, koji su u privatnom vlasništvu, korišteni za prosjačenje ili ih drže u hramovima ili su prisiljeni nastupati u cirkusima.

Povrijeđeni, bolesni i stari slonovi koji su sada “bez posla” postrojeni su u centru Mathura.

Veterinari u bolnici kažu da i nakon rehabilitacije slonovi ostaju u potpunosti ovisni o ljudima za svoj svakodnevni opstanak.

“Tim stručnih veterinara pruža najbolju moguću njegu ovim maltretiranim životinjama. Bolnica je opremljena za testiranje i dijagnostiku slonova na mnoštvo bolesti i patogena”, rekao je Satyanarayan.

Posvećeni tim veterinara i obučenog osoblja radi danonoćno kako bi zadovoljili potrebe spašenih slonova i kako bi ih uvjerili da su na sigurnom mjestu.

Dr. Arun Sha, direktor SOS-a za divlje životinje, rekao je da se veterinari brinu o spašenim slonovima koji pate od kritičnih bolesti.

“Mnogi slonovi gube vid zbog neuhranjenosti ili povreda. Takvi slonovi zahtijevaju stalno praćenje i posebne pogodnosti kao što je gumena podloga u ograđenim prostorima. Veterinari pružaju dnevnu medicinsku nJegu potrebnu ovim slonovima, a istovremeno pripremaju planove ishrane za svakog slona kako bi bili zdravi”, rekao je Sha.

Bolnica provodi redovne krvne analize slonova i prati njihovo zdravstveno stanje, a pored toga održava redovne radionice za gostujuće veterinare, biologe i čuvare slonova iz cijelog svijeta.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE