Boeingov avion 737 Max 10 uspješno obavio prvi testni let

Kompanija Boeing je krajem prošle sedmice uspješno obavila prvi testni let svog novog aviona, najvećeg u porodici 737 Max, a to je Boeing 737 Max 10.

Nakon uspješnog testa, Boeing je započeo proces certificiranja koji će omogućiti avionu da uđe u službu 2023. godine.

Ovo su svakako dobre vijesti za kompaniju čiji su modeli iz porodice 737 prizemljeni nakon dvije katastrofalne nesreće, a isporuke obustavljene zbog problema s elektronikom. Uspješni let bi trebao pomoću u vraćanju povjerenja u kompaniju, ali će i Boeingove mušterije sada moći planirati svoje flote.

Nakon otkazivanja brojnih narudžbi, potražnja je ponovo porasla, a kompanije United Airlines, Copa Airlines i Virgin Australia su već naručili 500 primjeraka modela 737 Max 10.

Ovaj avion je dug 43,5 metara, čime je postao najduži s jednim prolazom između sjedišta. Može primiti oko 230 putnika, a njegov domet iznosi 3.300 nautičkih milja. Dizajniran je da bude rival Airbusovom mdoelu 321 Neo, a ima prostranu unutrašnjost, za 50 posto tiše motore, 14 posto manju potrošnju goriva i drugo.

“Avion se ponašao sjajno. Testirali smo njegove sisteme, kontrole leta i ostale kvalitete”, izjavila je pilotkinja testnog leta Jennifer Henderson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.