ZanimljivostiNauka i tehnologijaBoeing predstavio napredne F-15 borbene avione za Zračne snage Katara

Boeing predstavio napredne F-15 borbene avione za Zračne snage Katara

Američka kompanije Boeing je tokom zvanične ceremonije predstavila najnaprednije F-15 borbene avione koje je proizvela za Zračne snage Katara.

Avioni su predstavljeni u postrojenju u St. Louisu u Missouriju, a nose naziv F-15QA Ababil. Ime je izabrano u čast legendarnog zaštitnika ptica.

Boeing je dobio ugovor za proizvodnju F-15QA aviona 2017. godine, a vrijedan je 6,2 milijardi dolara. Prema tom ugovoru će Kataru biti isporučena 36 aviona, a isporuke će početi ove godine. Zasad nije poznato koliko će aviona biti isporučeno godišnje, ali je trening pilota prije isporuke aviona već počeo.

Maksimalna brzina borbenog aviona F15QA iznosi 3.017 km/h, a može dostići maksimalnu visinu od 21.336 metara. Avion može nositi 13.154 kg naoružanja, 12 zrak – zrak ili 24 zrak – zemlja projektila.

Boeing za Američke zračne snage proizvodi borbeni avion F-15 EX.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE