Boeing 737 Max ponovo pod lupom zbog novog problema

Nešto manje od šest mjeseci je prošlo otkako je Boeingov avion 737 Max ponovo dobio dozvolu za letove, ali se sada opet nalazi pod lupom.

Otkriće potencijalnog električnog problema prošlog mjeseca uzrokovalo je prizemljenje više od 100 aviona koji pripadaju 24 kompanije širom svijeta.

Isporuke mnogih novih aviona su zaustavljenje, a Boeing i američka Federalna administracija za avijaciju rade kako bi riješili problem.

Međutim, kritičari su dobili novu “energiju” te tvrde da je 737 Max prerano vraćen u služnu te da uzroci dvije fatalne nesreće nisu detaljno analizirani i riješeni. Među kritičarima je i poznati zviždač Ed Pierson koji je već istakao vezu između niskih standarda proizvodnje u fabrici te električnih defekata srušenih aviona.

Boeing i FAA tvrde da se problem pojavio tokom testiranja tek proizvedenog primjerka aviona 737 Max 8 koji još nije dostavljen kupcu. Ustanovljeno je da električni sistemi u avionu nisu radili adekvatno, odnosno da je problem u lošim vezama zbog čega glavna pilotska instrument tabla i pomoćna jedinica kontrole energije nisu pravilno uzemljene. To može negativno utjecati na određene sisteme uključujući sistem zaštite motora od leda, zbog čega bi let i slijetanje bili nesigurni.

Podsjetimo, u prethodne dvije nesreće je poginulo 346 ljudi, a kao uzrok se navodi MCAS sistem koji je obarao nos aviona, što je dovelo do katastrofe.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.