Blue Origin prodao kartu za let u svemir za 28 miliona dolara

Kompanija Blue Origin prodala je na aukciji kartu za putovanje u svemir za 28 miliona dolara.

Početna cijena karte za mjesto u raketi New Shepard, odnosno u kapsuli, iznosila je 4,8 miliona dolara, ali je na kraju dostigla 28 miliona dolara za svega deset minuta.

Lansiranje je zakazano za 20. juli i to će biti prva Blue Originova misija u kojoj u svemir putuju ljudi. Pobjednik aukcije će u periodu od nekoliko minuta iskustiti mikrogravitaciju, zajedno s osnivačem Blue Origina Jeffom Bezosom, njegovom bratom Markom i još jednim putnikom.

Identitet pobjednika aukcije će u narednom periodu ostati tajna.

Raketa New Shepard je dizajnirana da ponese kapsulu na rub svemira, a kapsula nudi dovoljno mjesta za šest putnika. Tokom desetominutnog putovanja će putnici u periodu od tri minuta iskusiti mikrogravitaciju.

Bezos će na ovaj naćin ispuniti svoj san.

Cijena od 28 miliona dolara za kartu u svemir je gotovo dvostruko manja u odnosu na cijenu karte za SpaceX-ovu kapsulu Crew Dragon. Ovom kapsulom su putovali samo vladini astronauti do Međunarodne svemirske stanice, ali se prvo privatno putovanje u orbitu očekuje ove godine. Četiri putnika će provesti tri dana u orbiti.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.