Blokirano oko milijardu KM kredita za Koridor Vc

Zbog neformiranja vlasti blokirano je blizu milijardu maraka već odobrenih kreditnih sredstava za izgradnju 47 kilometara autoceste na Koridoru 5C, piše Hrvatski Medijski Servis.

Riječ je, naime, o ugovorima o kreditima Europske banke za obnovu i razvoj, OPEC-a i Kuvajtskog fonda za ukupno 7 dionica autoputa kroz BiH, koji su potpisani i već mjesecima čekaju ratifikaciju Parlamenta BiH. Od toga je šest dionica u Federaciji i jedna u Republici Srpskoj.

Radi se o kreditu OFID- OPEC fonda za dionicu autoceste Vranduk- Ponirak u dužini od 5,5 kilometara, u iznosu od 49 miliona eura, za jednako toliko dugu dionicu Paprikuše- Nemila EBRD je odobrio kredit u iznosu od 70 milijuona eura, dok je Kuvajtski fond BiH dao kredit od 36 miliona eura za izgradnju 6 kilometara autoceste od Vranduka do Nemile. Europska banka za obnovu i razvoj odobrila je 50 miliona eura za dionicu autoceste od Tarčina do tunela Ivan u dužini od 7 km, a sredstvima EBRD-a planirana je izgradnja 8,5 km duge dionice Tunel Kvanj-Mostar jug.

Uz te kredite, ratifikaciju Parlamenta BiH čekaju još i dva kredita EBRD-a. Za 8,5 kilometara autoceste od Putnikova Brda do Medakova ova europska finansijaska institucija odobrila je 60 miliona eura, a za dionicu Rudanka – Johovac u Republici Srpskoj, dužine 6 km, gdje je nedavno svečano obilježen početak izgradnje, ali gradnja još nije počela, 150 miliona eura, piše HMS.

Za spomenute kredite u ukupnom iznosu od 475 miliona eura, kojima bi se finansirala izgradnja 47 kilometara autoputa Vijeće ministara odobrilo je zaduženje, a Ministarstvo finansija i trezora potpisalo ugovore s kreditorima. No, ti ugovori stupaju na snagu tek kad ih ratificira Parlamentarna skupština BiH, kaže za Hrvatski Medijski Servis zamjenik ministra prometa i komunikacija Saša Dalipagić.

Inače, za 18 godina u BiH, od ukupno 330 kilometara autoceste na Koridoru 5 C, izgrađeno je tek nešto više od 100 kilometara.