ZanimljivostiBlagaj domaćin trke ubrzanja na 402 metra

Blagaj domaćin trke ubrzanja na 402 metra

Na pomoćnoj pisti u Blagaju kod Mostara 13. i 14. juna održat će se treća i četvrta trka ubrzanja koja se boduje za međunarodni KUP iz FIA zone kojoj pripada Bosna i Hercegovina, za Šampionat Bosne i Hercegovine, KUP Hrvatske i KUP Srbije. Nakon prve dvije trke koje su održane u Osijeku (Hrvatska), Mostar je druga po redu stanica za sezonu 2015.

Sportski auto moto savez Bosne i Hercegovine (SAMS BIH) i BIHAMK zajedno sa Hrvatskim auto i karting savezom (HAKS) i Auto moto savezom Srbije (AMSS) od ove sezone po prvi puta zvanično na nivou regije raspisao je takmičenje koje se boduje za sva 3 državna šampionata i zajednički KUP koji se provodi kroz FIA ZONE EVENT prijavu.

Trke ubrzanja na 402 metra voze se u Hrvatskoj još od 2002. godine, u Bosni i Hercegovini od 2004. godine i generalno najmasovniji su vid auto sporta trenutno u regiji. 2012. godine SAMS BiH i BIHAMK kao nosilac FIA licence za Bosnu i Hercegovinu prvi puta su službeno uvrstili trke ubrzanja u kalendar državnog Šampionata. Od ove godine, nakon niza pregovora i usklađivanja pravila i HAKS (Hrvatska) i AMSS (Srbija) uvrstili su ova odabrana takmičenja u zvanični kalendar, a trke ubrzanja dobile su disciplinski broj A10 i prihvaćene su kao zvanična disciplina auto sporta.

Pored zvaničnog Šampionata, na manifestaciji se održava i amatersko Street Race takmičenje gdje se praktično svako može prijaviti, ukoliko ispunjava uslove propisane pravilnikom takmičenja, što takmičenju daje i masovnost, ali i preventivni karakter budući da se još od 2007. godine vozi pod sloganom “Ostavi adrenalin za pistu” i da se kroz rad organizatora i klubova konstantno skreće pažnja na štetnost agresivne vožnje u javnom saobraćaju i ukazuje na postojeća takmičenja gdje takmičari u osiguranim uslovima mogu ispuniti svoju želju za adrenalinom i brzom vožnjom, saopćeno je iz Sportskog auto- moto saveza BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE