NaslovnicaSportSkijanjeBjelašnica sp...

Bjelašnica spremna za trku FIS Europa kupa

Olimpijski centar Bjelašnica bit će domaćin renomiranog takmičenja FIS Europa kupa, u disciplini za alpske skijašice “Super G“, koje će biti održano 12. i 13. februara.Timovi najboljih svjetskih skijaških nacija već nekoliko dana treniraju na Bjelašnici, dok su organizatori započeli s posljednjim pripremama na stazi i u okviru organizacije za ovaj veliki skijaški događaj.

Direktor kompanije “ZOI'84“ Jasmin Mehić ističe da je ovo prvo u nizu velikih događaja koje OC Bjelašnica namjerava organizovati u narednim godinama. Kako je kazao na današnjoj konferenciji za medije, izuzetno mu je drago što se BiH nalazi na mapi velikih skijaških zemalja, te što će imati predstavnicu na ovom takmičenju.

– Na ovaj način želimo vratiti olimpijski duh u Sarajevo i zbog toga smo trku organizovali simbolično na godišnjicu obilježavanja Olimpijade 1984. godine. Važno nam je da Bjelašnica pored turističkog, zadrži i takmičarski karakter i sportski duh. Danas na Bjelašnici imamo takmičarke iz devet zemalja, elitnih skijaških nacija, kao što su Njemačka, Francuska, SAD, Norveška, Italija, Švicarska i druge, a tu se sada nalazi i BiH zahvaljujući Elvedini Muzaferiji koja već tri godine osvaja bodove na trkama Europa kupa – izjavio je Mehić.

Podsjetio je da je Europa kup takmičenje po rangu odmah ispod Svjetskog kupa, te naglasio da OC Bjelašnica želi aplicirati za trku elitnog nivoa alpskog skijanja nakon što nekoliko godina zaredom uspješno organizuje Europa kup.

Bjelašnica je pravljena za brze discipline i takmičarke su za sada prezadovoljne stazom i uslovima na Bjelašnici. Nadamo se da ćemo kroz tri godine organizacije Eurpa kupa dobiti status aplikanta za organizaciju trke Svjetskog kupa. Na Bjelašnici se nalazi međunarodna ekipa za pripremu staza, ali ponosan sam na naše ljude koji već sada imaju veliko iskustvo. Jučerašnji trening je potvrdio da je staza vrhunski pripremljena – rekao je.

Šef staze FIS Europa kupa na Bjelašnici Sead Čaušević napominje da ekipa od 70 radnika već neko vrijeme radi na organizaciji trke i uređenju staze.

– Želimo da staza bude napravljena na nivou Svjetskog kupa, odnosno da podloga može izdržati najelitnije takmičarke od prve do posljednje, bez velikih promjena. Nadamo se da će vremenski uslovi biti dobri, ali ekipa je spremna za sve vremenske prilike. Staza je nešto duža od dva kilometra, mreža imamo više nego dovoljno, sve je postavljeno daleko iznad standarda Europa kupa i nadamo se da nećemo imati nikakvih problema – rekao je Čaušević.

Trku će obezbijeđivati veliki broj specijalaca, uključeni su pripadnici Oružanih snaga BiH, medicinske službe, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.